Home  // Sve je Energija // Energetska medicina // Nabavka i upotreba eteričnih...

 


 

Eterična ulja koja morate imati u svom domu:
lavanda
limun
nana
eukaliptus
geranijum
ruzmarin

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Nabavka i upotreba eteričnih ulja

07.11.2011.

Najbolja ulja se prodaju u bočicama od tamnog stakla i sa nalepnicom na kojoj je naveden latinski naziv biljke i uputstvo za upotrebu. Takođe, jasno su naznačena upozorenja za upotrebu. Kvalitetna ulja su obično označena kao „prava“ ili „čista“ eterična ulja i dobijaju se destilacijom ili ceđenjem iz prirodno gajenih biljaka.

 
Ulja kupujte kod pouzdanog prodavca i držite ih na hladnom i tamnom mestu, u dobro zatvorenim bočicama. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa aromaterapeutom oko vrste ulja koju treba da koristite i oko mesta gde možete da nabavite kvalitetno ulje.
 
 
Aromaterapeut bi trebalo, nakon razgovora sa vama, da napravi spisak ulja koja su najdelotvornija za vaše tegobe i preporuči način na koji treba da ih koristite. Vi svakako, kod upotrebe, obratite pažnju koja vam najviše odgovaraju, a koja eventualno ne.
 
Prilikom razgovora sa vama aromaterapeut bi trebalo da se raspita o vašem zdravstvenom stanju, trenutnom raspoloženju, kao i o lekovima koje eventualno uzimate, bilo konvencionalnim ili prirodnim. Obavezno naglasite određene specifičnosti npr. ako ste u drugom stanju, ako imate osetljivu kožu, nedavno ste operisani i drugo.
 
Ukoliko ste zdravi i ne koristite nikakve lekove, dajemo vam neke osnovne smernice.
 
Pre upotrebe eteričnog ulja za masažu ili kupku morate ga razblažiti u odgovarajućoj supstanci koja se naziva nosač ili osnovno ulje. Za masažu se kao nosač upotrebljava veoma kvalitetno, hladno ceđeno biljno ulje, npr. suncokretovo ili bademovo. Za kupku, ulje umešajte u bezmirisni losion ili penu za kupanje, a zatim mešavinu sipajte u vodu (samo eterično ulje bi plivali po površini vode). Pri tome treba poštovati određenu razmeru:
• standardna mešavina za kupku treba da sadrži 30 kapi eteričnog ulja u 20 kašičica nosača
• ulje za masažu treba da ima oko 10 kapi eteričnog ulja u 7 kašičica nosača
 
Možete unapred pripremiti količinu za nekoliko upotreba.
 
Ukoliko niste u mogućnosti da sebi priuštite masažu, najbolji način za upotrebu eteričnih ulja je kupka. Ležanje u vodi kojoj ste dodali eterično ulje je najjednostavniji način na koji se ulje upija u telo. Dovoljno je sipati u kadu sa vodom desetak kašika nosača sa uljem, dobro izmešati vodu i opušteno uživati, minimum 10 minuta.
 
Inhalacija je, inače, najbrži način na koji eterično ulje može da uđe u krv. Najbolje je da 1-2 kapi ulja kapnete u posudu sa vrelom vodom, peškirom prekrijete glavu i posudu pa udišete paru, najduže 5 minuta. Ovaj način aromaterapije se često koristi kod gripa, prehlade i drugih problema sa disajnim organima. Naravno, eterično ulje treba da je brižljivo odabrano.
 
Udisanje eteričnih ulja iz mirisnih lampi (svetiljki) je danas najpopularnija i najjednostavnija metoda primene. Uz pomoć mirisne lampe, svećice i omiljenog ulja možete stvoriti harmoničnu atmosferu u bilo kojoj prostoriji.
 
Zavisno od veličine prostorije i jačine mirisa ulja, u posudicu mirisne lampe sipa se 4-10 kapi eteričnog ulja i nekoliko kašika vode. Možete pomešati i nekoliko ulja zajedno, ali, kažu, nikada više od pet. Pri mešanju je bitno uzeti u obzir terapeutsko delovanje ulja, njihovu kompatibilnost i jačinu mirisa. Prilikom odabira keramičkih mirisnih lampi obratite pažnju da posudica za vodu bude što dublja, kako ulje ne bi isparilo pre nego što svećica izgori.
 
Eterična ulja imaju veoma kompleksan sastav i dejstvo. Za početak vam predstavljamo jednostavnu podelu ulja po njihovim dominantnim svojstvima. 
 
Smirujući mirisi Stimulativni mirisi
Jasmin Bergamot
Kamilica Grejpfrut
Kantarion Eukaliptus
Lavanda Limun
Ruža Melisa
Hajdučka trava Nana
Čajevac Ruzmarin
Ylang-ylang Žalfija