Home  // Sve je Energija // Energetska medicina // Aromaterapija

 


 

Za bistre misli
i dobru koncentraciju:

limun
bergamot
nana
ruzmarin

Brza antistres terapija:
lavanda
geranijum
mandarina
pomorandža

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Aromaterapija

01.10.2011.

Aromaterapija je primena eteričnih ulja za potrebe lečenja i relaksacije. Eterična ulja su mirisne isparljive materije koje se putem destilacije, ekstrakcije ili presovanjem izdvajaju iz različitih delova biljaka. Jednostavan primer eteričnog ulja je miris koji osećate iz lista sveže nane, kada ga protrljate između prstiju. Ova ulja se razlikuju od ulja za kuvanje koja ne isparavaju.

 
 
Vekovima je aromaterapija bila primenjivana u skoro svim civilizacijama. Koristili su je u starom Egiptu, Vavilonu, Indiji i Kini a svoje ime i današnju primenu dobila je između dva svetska rata u Francuskoj i Engleskoj.
 
Vekovno iskustvo i znanja u primeni ovih dragocenih darova prirode sve više se i danas koriste u tretiranju raznih fizičkih i emocionalnih stanja. Sačuvane su na hiljade recepata sa biljnim uljima, a savremena naučna istraživanja su potvrdila njihov pozitivan uticaj na čovekovo zdravlje.
 
Do danas je poznato preko 400 eteričnih ulja, koja stručnjaci koriste samostalno ili ih mešaju kako bi postigli najbolje efekte. Etarska ulja su odlična pomoćna lekovita sredstva koja imaju veliku antibakterijsku i antiseptičku moć. Pomažu u lečenju infekcija, nekih kožnih bolesti, jačanju imuniteta i oslobađanju od stresa. Klasična aromaterapija se zasniva na primeni prirodnih etarskih ulja za masažu, kupanje i inhalaciju. Neka se mogu i direktno naneti na kožu ili raspršiti po prostoriji.
 
 
Moderna aromaterapija počinje od naučnih radova francuskog hemičara Renea Morisa Gatefosa, koji je 1920. otkrio lekovita svojstva lavandinog ulja. To ga je podstaklo na istraživanje o antiseptičkim svojstvima drugih eteričnih ulja, pa je 1937 objavio prvu savremenu knjigu o aroma terapiji. 
 
Danas eterična ulja mogu gotovo svugde da se nađu i pravo je zadovoljstvo eksperimentisati sa njima. Ipak, treba poštovati nekoliko pravila:
• koristite samo ulja koja su čista i prirodna
• koristite ih u malim količinama, jer su to visokokoncentrovane supstance
• naučite kako da ih pravilno koristite!