Home  // Sve je Energija // Sve u svemu // Vino - i diše i miriše

 


 

14. februara se slave dva praznika: Dan zaljubljenih i Sveti Trifun. Bilo da slavite Svetog Valentina, koji slavi zaljubljenost i ljubav, ili Svetog Trifuna koji je pravoslavni praznik vina, bračne ljubavi i vernosti - srećan vam praznik i proslavite ga sa puno ljubavi i malo dobrog vina!

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Vino - i diše i miriše

14.02.2012.

Da bi se uživalo u gutljajima ovog božanskog nektara potrebna je posebna atmosfera, drage osobe, postavljen sto, cveće i sveće i odgovarajuće čaše.

 
case za vino i svece
 
Čaše za vino treba birati sa pažnjom jer, kažu stručnjaci, za ukus i aromu vina važno je da bude posluženo iz odgovarajuće čaše.
 
• Vinska čaša treba da bude od bezbojnog stakla, bez ukrasa, kako bi se istakla boja vina. Zidovi čaše bi trebalo da budu tanki. Tada i nesvesno pijemo pažljivije i uživamo u vinu. Osim toga, čaša od debelog stakla prenosi svoju toplotu na vino, što nije poželjno.
• Postolje treba da daje stabilnost čaši.
• Drška mora da bude elegantna, skladna i dovoljno duga, tako da lepo leži među prstima. Poželjna je duža drška jer smanjuje mogućnost zagrevanja vina rukama i omogućava bolje opažanje boje i bistrine.
• Telo čaše može biti različitih zapremina i oblika i zavisi od vina koje se koristi.
• Čaše za belo vino su obično manjih zapremina u odnosu na čaše za crno, jer se belo vino pije hladno i manje količine se ispijaju pre nego što se vino zagreje. Čaše za bela vina su uže u gornjem delu u odnosu na one za crno. Obično imaju oblik lale.
• Gornja ivica čaše mora da bude zaobljena i prijatna za usne prilikom ispijanja vina.
• Rame čaše predstavlja njen najširi deo do koga se naliva vino. Bela vina se sipaju malo više od pola, a crna manje od pola čaše, jer je aromi crnog vina potrebno više prostora. Izuzetak čine šampanjske čaše u koje se penušavo vino naliva do vrha, radi uživanja u mehurićima reskog ukusa.
• Iako izgleda kao da nam treba veliki broj različitih čaša za vino, dovoljne su četiri vrste: dve za belo, jedna za crno i jedna za šampanjac. Široke čaše za penušava vina nisu više aktuelne, već one vrlo uske.
 
I ne zaboravite: u vinu treba uživati lagano i predano, pijući ga u gutljajima, a žeđ gasiti vodom. U toku nazdravljanja čašu držite za dršku, a ne za telo, kako bi se čuo onaj lepi zvonki zvuk.
 
Živeli !!!