Home  // Sve je Energija // Energija u nama // Mašta i mudrost starih Tolteka

 


 

1. besprekorno koristite svoju reč
2. ništa nemojte shvatati lično
3. nemojte stvarati pretpostavke
4. učinite sve što možete

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Mašta i mudrost starih Tolteka

28.07.2011.

Pre mnogo hiljada godina, tolteci su širom južnog Meksika bili poznati kao »žene i muškarci koji poseduju znanje«. Antropolozi o Toltecima govore kao o narodu ili o rasi, ali Tolteci su zapravo bili naučnici i umetnici, koji su čuvali duhovna znanja i tehnike drevnih predaka. Kao majstori (naguali) i kao učenici, zajedno su dolazili u Teotihuakan, drevni grad piramida nedaleko od današnjeg Mexico Sitija, sveto mesto poznato još iz doba Maja.

 
 
Ezoterijsko toltečko znanje prenošeno je s generacije na generaciju i čuvano u tajnosti. Danas, don Miguel Ruiz, potomak naguala iz roda Orlovih vitezova, preko svojih knjiga, prenosi ta moćna učenja Tolteka i ispunjava drevna proročanstva, koja su nagoveštavala dolazak doba kada će biti neophodno mudrost vratiti ljudima. Toltečke spoznaje izranjaju iz istog suštinskog izvora istine kao i sve svete tradicije širom sveta. Iako nisu religija, one uključuju duh i ističu principe mira i ljubavi kao suštinske u životu.
 
Po njihovom učenju, ljudi celi svoj život vežbaju da budu ono što postaju i to rade tako dobro da su potpuno ovladali ulogom za koju vjeruju da im pripada. Vladaju svojom lišnošću i svojim vlastitim uverenjima. Vežbaju dugi niz godina i na kraju dosežu nivo majstorstva u onome što veruju da jeste. Kad jednom uvidimo da smo svi mi majstori, tada možemo videti i to kakvu vrstu majstorstva posedujemo.
 
Uglavnom postajemo majstori ljubomore, majstori tuge, majstori samoodbacivanja. Sve drame i patnje događaju nam se samo vežbanjem. Sa sobom smo, još u detinjstvu, napravili sporazum i u tom sporazumu se stalno usavršavamo. Način na koji razmišljamo, na koji osećamo i delujemo, postaje tako dobro izvežban da više i ne moramo obraćati pažnju na ono što činimo. Na neki način, počinjemo da se ponašamo automatski.
 
A svoj život možemo i trebamo stvarati ljubavlju. Da bismo postali majstorima ljubavi, moramo vežbati ljubav.Toltek je umetnik ljubavi, umetnik duha, čovek koji od svakoga trenutka, od svake sekunde stvara ponajlepše umeće, umeće sanjanja.
 
Utemeljena na drevnoj toltečkoj mudrosti, knjiga Don Miguel Ruiza “Četiri sporazuma sa samim sobom” je jedna od onih koja govori o uticaju naših sopstenih misli i uverenja na naš život. Raj na zemlji je moguć … život u kojem nećete morati da opravdavate svoje postojanje i u kojem ćete imati slobodu da budete onakvi kakvi zaista jeste. Pošto proučite četiri sporazuma sa samim sobom, koristeći maštu i svoju novu sposobnost opažanja, videćete kakav život jeste i kakav može da bude i za vas, samo ako prizovete ljubav u svoje srce i zamislite……
 
Zamislite da imate dozvolu da budete srećni i da istinski uživate u svom životu. Vaš život je rasterećen od sukoba sa sobom i drugima. 
 
Zamislite da živite tako da možete bez straha da izrazite svoje snove. Vi znate šta želite, a šta ne želite, i kada to želite. Slobodni ste da menjate svoj život onako kako vi istinski želite. Ne plašite se da tražite ono što vam je potrebno, da kažete Da ili Ne, bilo kome i bilo čemu.
 
Zamislite da živite bez straha od toga da li će vas drugi osuđivati. Vi više ne određujete svoje ponašanje prema onome što će drugi možda misliti o vama. Vi više niste odgovorni za bilo čije mišljenje. Nemate više potrebu da kontrolišete bilo kog drugog, a ni vas takođe više niko ne kontroliše.
 
Zamislite da živite tako što ne krivite nikoga ni zbog čega. Možete lako da opraštate drugima i da prestanete da osuđujete druge. Nemate potrebu da budete u pravu, i nemate potrebu da bilo koga ubeđujete da nije u pravu. Poštujete sebe i sve druge, i oni zauzvrat poštuju vas.
 
Zamislite da živite ne plašeći se da volite a da pri tom ne budete voljeni. Više se ne plašite da ćete biti odbačeni, i nemate potrebu da budete prihvaćeni. Možete reći »Volim te«, bez stida i ne tražeći pri tom nikakve razloge. Možete ići svetom širom otvorenog srca, ne strahujući da ćete biti povređeni.
 
Zamislite da živite ne plašeći se da prihvatite rizik i istražujete život. Ne plašite se da ćete nešto izgubiti. Ne plašite se da živite na ovom svetu, i ne plašite se smrti.
 
Zamislite da volite sebe upravo onakve kakvi ste. Volite svoje telo baš takvo kakvo je, i volite svoja osećanja baš takva kakva su. Vi znate da ste savršeni upravo onakvi kakvi ste.
 
O tome možda nikada niste razmišljali, ali svi mi jesmo majstori. Majstori smo zato što posedujemo moć da stvaramo svoj vlastiti život i upravljamo njime.