U jesen može da se desi i leto - Miholjsko leto. To je period toplog vremena u oktobru koje je naziv dobilo po crkvenom prazniku Miholjdanu. Iskoristite ga za još jedan ručak na travi, sa porodicom i prijateljima. Ili za kafe-kibic u bašti nekog restorana, može i uz aromatičan biljni čaj. Ne zaboravite - šetnje i fizičke aktivnosti na otvorenom su nezamenjivi za suzbijanje sezonskog stresa.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Jesen

25.10.2011.

Mnogima odlazak leta teško pada, kao da sa njim odlazi i lakoća življenja. Godišnji odmori su iza nas, kao i školski raspusti i svi se prestrojavamo za puno radno vreme i nove obaveze. Dok uživamo u letu, ne razmišljamo mnogo ni o čemu, i dobro i loše se podjednako nosi, valjda jer nam sunce greje i kožu i srca. Kad sunce zađe, postajemo svesni svojih neispunjenih očekivanja, emotivnih ili profesionalnih, i da ćemo morati nešto i sami da preduzmemo za svoje dobro. Kao da smo celo leto jeli i pili na veresiju, a sada počinjemo da svodimo račune.

 

 

Priroda ima svoje ritmove, a mi smo deo nje. Promena godišnjeg doba nas podseća da obratimo pažnju na dnevni, mesečni i godišnji ritam svog života. Jesen nam poručuje da nije sve onako kako izgleda i da u svoj život treba da unesemo i duhovnu dimenziju.

 

Osetite ukuse, mirise i zvuke jeseni. Koncentrišite se i izvucite svu lepotu iz njih. Budite deo umetničke izložbe kakvu vam priroda priređuje samo u jesen. Zadovoljstvo je samo vaše! A zar se upravo ne radi o tome - da budete srećni i zadovoljni. Biti i osećati, često je važnije nego imati, a ovo su dani koji vas podsećaju na prolaznost stvari.

 

Izoštrite svoja čula. Slušajte šuštanje jesenjeg lišća pod nogama i osetite njegov miris. Posmatrajte boje drveća koje se iz dana u dan menjaju i titraje svetlosti oko vas. Podignite i pomirišite parče drveta.  Ako ste znalac možete brati pečurke u šumi. Jesenje ruže vas mame svojim jedinstvenim mirisom, bojama i oblicima. Što ste svesniji raznih uticaja oko vas, lakše ćete moći da ih iskoristite.

 

 

Uživajte u životu. Ako već niste zaljubljeni, učinite to što pre - za vas je dobro da budete zaljubljeni. Svetlost koja zrači iz vašeg srca privući će samo dobru energiju. Dok šetate, proverite da li ste od onih koji govore “lakše je reći nego učiniti”. Ako u sebi nosite mnogo sumorne odlučnosti, sada je vreme da je se otarasite. Otpustite sva ogorčenja, tuge i nezadovoljstva, poput lišća što pada sa drveća. Shvatite da je vaša suština mnogo više od loših iskustava i da će, kao i drveće, ponovo olistati i oživeti. Sve je pitanje stava.

 

Jesen je i godišnje doba koje nam pruža poslednju priliku da uživamo u darežljivosti prirode i vrhunskim ukusima voća i povrća. Ovo je vreme za ubiranje plodova i pravljenje zimnice. Domaće kruške, jabuka i dunje, sveže ili pečene, u kolačima ili kompotu, upotpuniće punoću jesenjih užitaka. Tu je i pečeni kesten, tikve i bundeve, nar i šipak i još mnogo, mnogo toga, što je slatko, a nešto i kratko traje. Zato, ne gubite vreme.