Pauza Plus Specijal - Odmor i relaksacija
Skijanje na Alpima
1/12

 

Neki bi rekli – nema skijanja bez Alpa! Alpi se protežu na oko 200.000 km2, kroz šest država: Francuska, Švajcarska, Nemačka, Italija, Austrija i Slovenija. Na obroncima ovog planinskog lanca nalazi se nekoliko hiljada skijališta i teško je reći koja su najbolja. Prelepa sela i gradići sa pejzažima kao iz bajki, sa raznovrsnim i dugačkim ski-stazama i najsavremenijim hotelskim resortima - zajedno predstavljaju pravi raj za skijaše. Izbor je na vama, u zavisnosti od specifičnih želja i potreba i u zavisnosti od mogućnosti. Tu svako može pronaći svoj deo raja.

 

Skijanje na Alpima je najprivlačnije u martu mesecu, jer su dani duži i topliji, a sve je uveliko prekriveno snežnim pokrivačem. I april i dobar deo maja su privlačni iz istih razloga, iako te mesece većina nas ne vezuje za zimske čarolije. Alpi su pravi izbor sa svojim bezgraničnim mogućnostima - najraznovrsnijim destinacijama - od lepo ušuškanih, romantičnih skijališta, do velikih skijaških centara u

2/12

 

kojima možete naći najraznovrsnije sadržaje za odmor i relaksaciju.

 

Francuska

 

Među skijaškim centrima Francuske, dolina Morijen (Maurienne), smeštena uz samu granicu sa Italijom, idealna je za porodična zimovanja. Nudi provod kako vrhunskim skijašima, tako i deci i početnicima i to ne samo na ski stazama, već i u raznim vanskijaškim aktivnostima. Turiste privlači dobrim stazama, bogatom ponudom smeštaja i pristupačnim cenama. Skijaška sezona započinje sredinom decembra i završava se krajem aprila. Do tamo možete stići automobilom, vozom, autobusom ili avionom.

 

Kao turističke celine mogu se izdvojiti skijališta Le Sibel (Les Sybelles) i Osoa (Aussois) – prva za sve osobe željne zabave, posebno za mlađe i za zahtevnije skijaše, a druga za porodice sa decom, starije i manje zahtevne ljubitelje snega.

3/12

 

Le Sibel (Les Sybelles) je jedan od najvećih ski-centara u Francuskoj, novijeg datuma. Čini ga šest  zasebnih ski oblasti, sa ukupno 310 km uređenih staza, na 1500 m do 2600 m nadmorske visine. Četiri od ovih skijališta su tradicionalna naselja-skijališta, a dva su savremenija.  Brdoviti, osunčani snežni platoi šire se iznad doline Morijen i sa obe strane prolaza poznatog kao Tour de France, sa jedinstvenim panoramskim pogledom na okolne vrhove Mon Blana.

 

Zahvaljujuči brojnim ski liftovima i razvijenoj infrastrukturi, šest pojedinačnih skijališta su idealno povezana. Ukupno imate na raspolaganju 18 zelenih, 35 plavih, 45 crvenih i 6 crnih ski-staza. Uključene su i atraktivne opcije za snoubordere i kros-kantri skijaše.

 

Inače, region nosi oznaku kvaliteta „Family Plus“, zbog veoma velikog izbora lakih i srednje teških padina. Za decu su obezbeđena obdaništa, igrališta,  animatori i razne radionice, kao i posebne

4/12

 

škole skijanja.  Za odrasle, snežne radosti su bezbrojne.

 

Pored velikog izbora ski-staza i snouparkova, u ponudi imate i vožnju sankama koje vuku psi, na 50 km dugoj stazi, hodanje po dubokom snegu na stazama dugim 30 km, kao i staze za motorne sanke. Prelepu prirodu Savoje turisti mogu da posmatraju i iz vazduha - iz paraglajdera.

 

Gurmanski užici ne mogu izostati, jer ipak, nalazite se u zemlji koja proizvodi više od 370 vrsta sireva i vrhunska vina, a tu su i mnogobrojni kulinarski specijaliteti. Planinski kafići - kućice  u kamenu i drvetu su skoro na svakom koraku, gde se po povoljnim cenama može napraviti predah od zimskih čarolija. Sve to doprinosi lepoti i toplini ovog mesta.

 

Ako više volite opuštajuće varijante, na raspolaganju su vam bazeni u prelepom snežnom ambijentu i uživanje na alpskom suncu. Većina

5/12

 

hotela u svom sklopu ima bazen, saunu, đakuzi i usluge masaže i wellnessa .… ili vam je možda draži lobi sa kaminom i bilijarom.

 

U neposrednoj blizini Le Siibela nalazi se malo ski-mesto Osoa (Aussois), izvorno alpsko selo, koje je održalo lokalnu tradiciju i stil života. Novi apartmani i hoteli lepo su uklopljeni u šarmantni ambijent uskih uličica i kamenih kuća, a pogled na vrhove francuskih i italijanskih Alpa nikog ne ostavlja ravnodušnim.

 

Osoa poseduje 55 km ski-staza (6 zelenih, 5 plavih, 8 crvenih i 2 crne) , na nadmorskoj visini od 1500 do 2750 m. U ponudi je i 30 km uređenih staza za nordijske discipline i park za sankanje. Ljubitelji leda imaju na raspolaganju klizališta, a mogu i da se penju uz zaleđene vodopade.

 

Bogata kulturna ponuda omogućiće ljubiteljima etno turizma da se upoznaju sa tradicionalnim načinom

6/12

 

pravljenja maslaca i vina, npr., ili da pohađaju kurseve starih zanata. Ugostitelji su ponosni na svoja tradicionalna jela spremljena od ekološki proizvedenih namirnica. Najpoznatiji proizvodi ovog kraja su kozji i kravlji sirevi, domaće kobasice i med.

 

U Francuskoj se nalazi najveće skijalište na svetu – Tri doline (Les 3 Valles) sa 600 km staza i 200 žičara koje povezuju 25 planinskih vrhova od 1300 do 3250 m nv. Tri doline čine mnogobrojna skijališta, od kojih su najpoznatija Courchevel, Meribel, Val Thorens i Les Menuires.

 

Courchevel je najpoznatije mondensko skijalište u ovoj regiji i istovremeno, jedno od najstarijih na svetu. Prvi hoteli pozdravljaju goste još od 1925. godine, a mesto je izgrađeno 1946. Danas, pored objekata u tradicionalnom stilu ima i više od 11 hotela sa 5*, restoranima sa Michelinovim zvezdicama, sa posebnim naglaskom na umetnost i dizajn. Ovde izraz “service à la carte” ima svoj puni smisao.

7/12

 

Dolina Courchevel ima 102 ski-staze, dužine 150 km, povezane sa 61 žičarom. Najviši vrh je Aiguille du Fruit (3050m), dok je najviši skijaški vrh Saulire (2738m) i iz njega se možete spuštati u dolinu prema Courchevelu, ili na drugu stranu u Meribel.

 

Kako je spisak skijaških centara na Alpima beskrajan, kroz svih šest zemalja kroz koje se proteže ovaj planinski venac, mi ćemo vas samo podsetiti na neke od njih, a vi ćete ukoliko želite, doći do pravog mesta za vas.

 

Na jugoistoku Francuske nalazi se i Šamoni (Chamonix), mesto odlično za skijaše, gde su još 1924. godine održane zimske olimpijske igre. U prelepoj dolini podno Mon Blana uživaće i planinari, kao i snouborderi zahvaljujući jednom od najvećih alpskih glečera koji se spušta do doline.

8/12

 

Valdizer (Val Disere) je sigurno jedno od najpoznatijih ski centara u svetu, zbog održavanja svetskog kupa u skijanju. Za mnoge skijaše je i najlepši zahvaljijući obližnjem glečeru Gran Mot i skijaškoj sezoni koja traje 10 meseci.

 

Švajcarska

 

Ono što bi mogli da izdvojimo kao znamenita mesta su Davos i Sen Moric.

 

Davos (Davos) je svima poznat i kao redovni domaćin samita Svetskog ekonomskog foruma, koji se održava od 1971. godine. Kao skijaški centar pominje se još početkom 19. veka, a poznat je po blagim i dugim stazama, terenima za kros-kantri i šoping turama.

 

Sen Moris (St.Moritz)  je grad u istočnoj Švajcarskoj, jedno od najekskluzivnijih skijališta na svetu, sa izuzetno dugom tradicijom, u kome se rado

9/12

 

okuplja svetski džet-set. Ovaj grad je i najviši grad u Evropi, na nadmorskoj visini od 1822 m i najsunčaniji grad u Švajcarskoj sa prosečnih 322 sunčana dana godišnje. Jedan je od tri grada koji su bili organizatori zimskih olimpiskih igara dva puta – 1928. i 1948. godune.

 

Nemačka

 

Ko još nije čuo za Garmiš-Partenkirhen (Garmisch-Partenkirchen), bar oko nove godine? Nekada dva gradića, danas  jedan, najčuveniji u svetu po skijaškim skakaonicama, ali i po najbržim i najtežim stazama za alpsko skijanje. Sve godine 1. januara održava se takmičenje u skijaškim skokovima, kao deo turnira Četiri skakaonice. Poslednji nemački romantičar Rihard Štraus, čuveni kompozitor, veliki deo života je proveo u ovom mestu, gde je i umro.

10/12

 

U Bavarskim Alpima u Nemačkoj nalazi se najbajkovitiji zamak na svetu, koji je sagradio Ludvig II Bavarski i koji je do sada bio najveća inspiracija kreatorima filmova i bajki, uključujući i čuvenog Volt Diznija. Kroz njega dnevno prođe i do 6.000 turista.

 

Italija

 

Kortina Dampeco (Cortina Dampezzo) je poznat “prijateljski” teren za skijaše entuzijaste bez dovoljno tehnike. Takođe, jedno je od najpoznatijih mondenskih skijališta, u kome su svojevremeno snimane Bondove avanture u filmu “Samo za tvoje pči”, “Alpinista” sa Staloneom i “Pink Panter” sa Piterom Selersom.

 

Ćervinija (Cervinia) je jedno od najsnežnijih mesta na Alpima, čuveno po dugim stazama. Svako ko je vozio 22 km spusta niz stazu, dugo je pamtio taj doživljaj i ovo mesto.

11/12

 

Austrija

 

Leh (Lech) je romantično seoce iz 14. veka, sakupljeno oko crkvice na reci Leh. U proseku, staze su prekrivene sa 7 m snega, a skijaška sezona počinje već u novembru. Neke poznate ličnosti su česti gosti ovog romantičnog skijališta.

 

Kicbil (Kitzbuhel) je srednjevekovni grad, danas poznat i po otvorenom prvenstvu Austrije, ATP teniskom turniru, koji se održava svakog leta. Inače, Kicbil je pravi raj za sve strastvene skijaše željne brzine i “ozloglašenih” staza. Na planini Hahnenkam se održavaju trke Svetskog kupa u skijanju.  

 

12/12

 

Slovenija

 

Kranjska gora se poslednjih godina nametnula kao omiljena porodična destinacija za skijanje, pre svega zbog raznovrsnih staza za sve kategorije skijaša, od početnika do profesionalaca, kao i zbog blizine Srbiji. Ukupna dužina staza je 20 km. Tu se održavaju i trke svetskog kupa.

Pauza Plus Specijal
Arhiva