Home  // Odmor i relaksacija // Wellness i SPA // Vreme kvalitetno posvećeno sebi

 


 

Opuštanje nije samo borba protiv stresa. To je način da negujemo unutrašnju mudrost, koja uvek zna šta nam je potrebno i kako da svoj život dovedemo u ravnotežu. Potrebno je samo da odovjimo malo vremena i slušamo.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Vreme kvalitetno posvećeno sebi

28.07.2011.

Sve brži tempo života znači i sve veću izloženost stresu, što opet zahteva uspešnu borbu protiv posledica stresa. To podrazumeva pravo opuštanje i prikupljanje snage u nekoj oazi mira. Upravo zbog toga su Wellness i SPA centri sve zastupljeniji u ispunjavanju slobodnog vremena i nisu samo trend.

 

 

Poslednjih desetak godina statistike pokazuju da "Wellness i SPA industrija" beleže najveći rast, a u turizmu su bez konkurencije. To poprima tolike razmere da izgleda kako svi kozmetički i frizerski saloni žele da postanu "wellness".

 

Ipak, Wellness i SPA centri su mnogo veći, programski sadržajniji i uključuju široku ponudu masaža, kupki, kozmetičkih tretmana, saune, bazene i druge tretmane koji za cilj imaju opuštanje, dobar izgled i dobro zdravlje. Ukratko, sve dobro (well = dobro; ness = nešto). SPA centri bi trebalo prvenstveno da se zasnivaju na dobrobiti za telo i duh uz upotrebu vode i drugih blagodeti iz prirode, npr lekovitog blata, lekovitog bilja, toplog kamenja i soli.

 

Wellness i SPA predstavljaju novo, globalno mišljenje na području zdravlja i dobre forme. Naglasak je na tome da sami učinimo nešto za sebe i to u vreme kada smo još zdravi. Da pored fizičke kondicije očuvamo i dobro raspoloženje i volju i snagu da se svakodnevno izborimo sa novim izazovima i obavezama. 

 
 
U praksi, među mnogobrojnim Wellness i SPA centrima, ne postoje jasne razlike šta je šta. Ipak, razlike postoje.
 
Wellness centre karakterišu
 
• Kozmetičke usluge
- Nega lica i tela - čišćenje, piling, maske, masaža, nega usana, programi protiv starenja, kupke, tretmani za mršavljenje, anticelulit tretmani, tretmani za pomlađivanje.
- Nega ruku i nega nogu - klasičan manikir i pedikir, parafinske kupke za ruke i noge, ugradnja noktiju i posebne masaže. 
- Tu su još i depilacija, male škole šminkanja, solarijum...
 
• Posebni programi
To su programi za detoksikaciju organizma, mršavljenje, skidanje celulita, sticanje telesne kondicije, anti-stres, kao i posebni programi za muškarce. Naime, sve više muškaraca brine se za svoj izgled i psiho-fizičku kondiciju.
 
• Za posebne prilike
Npr. uoči venčanja, masaže udvoje, “total make over” za promenu imidža...
 
Wellness u hotelima ili turističkim naseljima uključuje i fitnes, šetnje, trčanje, plivanje...
 
 
SPA centre karakterišu
 
• bazeni
unutrašnji i spoljašnji, topli i hladni, razne mineralne i termalne vode, vodene struje, talasi, kišna šuma, aqua tobogani, slapovi.
 
• vodene masaže
mogu biti mehaničke ili ručne, u kombinaciji sa vazduhom i/ili eteričnim uljima.
 
• vežbanje u vodi (aqua aerobik)
jedan je od najboljih načina vežbanja kad su u pitanju povrede lokomotornog sistema.
 
• kupke u posebnim kadama
koriste se soli za kupanje, mešavine eteričnih ulja, tinkture i preparati od lekovitog bilja.
 
• saune
finska (suva), turska (mokra), infracrvena.
 
• maske za telo i lice
na bazi lekovitog blata i lekovite vode