Home  // Odmor i relaksacija // Wellness i SPA // SPA uživanje nekad i sad

 


 

U Beogradu postoji dobra ponuda SPA paketa u okviru nekih hotela, kao i u specijalizovanim centrima. Izabetite SPA vikend, SPA za dvoje, night, lux, exotic, romatic... Obradujte sebe i vama dragu osobu.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


SPA uživanje nekad i sad

05.08.2011.

Tradicija SPA centara je vrlo duga i potiče od najranijih civilizacija. Još u vreme starih Mesopotamaca, Egipćana, Krićana, Grka i Rimljana, poseta termalnim kupatilima je bila jedna od glavnih stavki tadašnjeg života.

 
 
U Starom Rimu, odlazak u javno kupatilo predstavljao je isto zadovoljstvo kao i odlazak u pozorište ili na gladijatorske borbe. Posete kupatilu su se plaćale, ali su te cene bile skromne tj. plaćao se jedan najmanji kovani novčić koji je postojao.Svi ljudi su imali pristup u kupatilo – slobodni ljudi, robovi, žene i deca.
 
Najveći deo privatnog života tada, odvijao se na javnom mestu. Kupanje nije predstavljalo samo higijenu, već i poželjan način društvenog života. Ponekad su tu književnici čitali svoja dela, a retori držali govore. Svaki rimski car nastojao je da stvori što veće i ekstravagantnije javno kupatilo. Dioklecijanovo je moglo da primi i do 6.000 posetilaca. Tradicija termalnih kupatila širila se celim rimskim carstvom, od Afrike do Engleske.
 
I osnova današnjeg SPA programa se nalazi u nekadašnjim banjama i termalnim kupatilima. Pored toga što “spa” na engleskom znači banja, kažu da je SPA u stvari skraćenica od latinskog izraza "sanus per aquam" što u prevodu znači “zdravlje iz vode”. U novije vreme izraz se ne vezuje isključivo za izvorišta termalne vode i kupališta, već se koristi za označavanje posebnih trenutaka koje posvećujemo opuštanju i nezi tela i duha.
 
 
Današnji SPA centri uključuju zatvorene i bazene na otvorenom, sa različitim aqua programima, različite temperature i sastava vode. Zahvaljujući modernoj tehnologiji unapređen je dizajn mini bazena i većih kada sa aqua programima. Neki SPA centri imaju prirodna nalazišta lekovitog blata, pa su u ponudu uključene i posebno oblikovane kade i stolovi za blatne kupke ili maske za celo telo. Neki drugi koriste blato upakovano i dopremljeno iz banjskih lečilišta.
 
Tu su mini saune, finske i turske, infra saune, kao tehnički unapređene kabine u kojima se mogu izvoditi kombinacije svih ovih programa na vrlo malom prostoru. Na taj način vam je omogućeno da i u gradskim SPA centrima imate izvornu SPA ponudu u malom. Na vam je samo da odaberete i probate.