Home  // Odmor i relaksacija // Putovanja // Zakintos

 


 

Ostrvo ima samo jedan grad (Zakintos) i čak 44 sela.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Zakintos

10.08.2011.

Zakintos (ili Zante) je jedno od sedam grčkih ostrva u Jonskom moru i treće po veličini. Nalazi se na samom jugu grupe ostrva i od kopnenog dela Grčke je udaljeno oko 25 km. Istoimeni glavni grad ostrva broji oko 40.000 stanovnika. Grad Zakintos se danas prostire sve do mora, dok se u prošlosti nalazio samo u zidinama na brdu Bohali. Danas se na brdu nalaze ostaci tvrđave, kao i vidikovac sa koga se grad pruža kao na dlanu. Grad je i rodno mesto pesnika Dinosia Solomosa, jednog od najvećih pesnika Grčke, koji je napisao i tekst himne ove zemlje. 

 
Zemljotres koji je pogodio jonska ostrva 1953. godine veoma je oštetio Zakintos. Veliki broj zgrada je uništen, pa je ovaj grad danas mešavina tradicionalne i moderne mediteranske gradnje.
 
 
Ostrvo Zakintos ima veliki broj prelepih plaža, što peščanih, što šljunkovitih. Zapadna obala je dosta nepristupačna, mada se na njoj nalaze prelepe uvalice, a jedna od njih je Limnionas. Najlepše plaže na jugu ostrva, u predelu sela Vasilikos,  su plaže Porto Zoro, Banana, Svetog Nikole, Porto Roma, i Gerakas. Najduža plaža na Zakintosu je u Laganasu i prostire se čak 9 kilometara, uključujući i deo u Kalamakiju. Laganas je plaža poznata po noćnom životu, kao i po velikom broju raznovrsnih sportova na vodi u toku dana.
 
Jug Zakintosa je poznat i po vrsti kornjača caretta-caretta, koje se ovde legu. Zbog zaštite kornjača, na pojedinim plažama je ograničen pristup i vreme korišćenja. Kornjače predstavljaju veliku turističku atrakciju, pa meštani organizuju brojna krstarenja na kojima ih turisti mogu videti.
 
Najpoznatija plaža, ujedno i jedna od najlepših svetskih plaža Navajo (Navagio), nalazi se na severu ostrva i do nje se može doći isključivo brodom. Navajo plaža svoju popularnost duguje nasukanom brodu koji tu „leži“ od 1980. godine. Ova plaža odlikuje se mešavinom belog peska i belog šljunka, pa kristalna voda dobija nestvarno tirkiznu boju. Plažu okružuju gotovo vertikalno ravne stene visoke više od 100 metara. Na jednoj od njih nalazi se vidikovac sa kojeg se pruža pogled na ovu prelepu plažu.
 
Treće po starosti drvo masline u Evropi nalazi se upravo na Zakintosu i staro je više od 2.000 godina. Zakintos je veoma poznat po proizvodnji maslina i maslinovog ulja, kao i  lubenica koje su veoma tražene u celoj Grčkoj.
 
Karakteristika ovog ostrva je i jedna vrsta crnog luka, koji se gaji da bude mnogo veći od običnog crnog luka. Boja mu je gotovo bela, a zbog količine vode koja se upotrebi u njegovom uzgajanju zovu ga i „vodeni“, odnosno „nerokremido“ (nero – voda , kremido – crni luk), dok je po ukusu mnogo blaži.