Home  // Odmor i relaksacija // Putovanja // 5 jezera na 5 kontinenata

 


 jezero Komo
Bajkalsko jezero zimi
ponos Afrike

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


5 jezera na 5 kontinenata

01.12.2011.

Jedno od najviše fotografisanih mesta u Kanadi je zasigurno jezero Maligne koje se nalazi u Nacionalnom parku Džasper u Alberti. Ostrvo Spirit se nalazi na samom jezeru i karakteristično je po tri ogromna glečera koja se spuštaju do njega. Jezero je jedno od najposećenijih mesta u Kanadi i veliki broj turista koji dolazi ovde uživa u pecanju i planinarenju ili samo u čarima ovih prirodnih lepota.

 
 
Jezero Komo se nalazi u oblasti Komo u Lombardiji u Italiji. Ovo mesto je veoma popularno za posetioce iz celog sveta koji dolaze već više od 100 godina da bi uživali u kombinaciji svežeg vazduha, vode, planina i lepog vremena. Ako želite da provedete spokojan odmor van domašaja gradske gužve, ovo je pravo mesto za vas. Jezero je poznato po čestim posetama i venčanjima poznatih ličnosti. 
 
Jezero Mateson poznatije kao jezero Ogledalo dobilo je ime po refleksijama planina Kuk i Tasman. Nalazi se na Južnom ostrvu u Novom Zelandu, a nastalo je pre 14.000 godina u periodu poslednjeg ledenog doba i povećane aktivnosti glečera. Poseta jezeru odmah nakon svitanja je idealna, kada je voda potpuno mirna, a refleksija o vodu nestvarno savršena. Jezero je bogato vrstom slatkovodne jegulje, kao i velikim brojem ptica, pa je Mateson tradicionalno mesto traženja hrane za Maore.
 
 
Bajkalsko jezero je najveće i najdublje slatkovodno jezero na svetu. Nalazi se u istočnom Sibiru u Rusiji. Jezero je ogromno - dugačko je više od 600 kilometara, a doseže dubinu čak od 1620 metara. Mesto je bogato različitim vrstama biljaka, ptica i životinja, a u jezeru živi preko 50 vrsta riba. Duge peščane plaže i strme litice su samo deo onoga što se može videti na ovom jezeru. Zimi je najveći doživljaj klizanje po zaleđenoj površini, a veoma je popularno i pecanje kroz otvore na ledu.
 
Afrika sa punim pravom može da se ponosi jezerom Malavi, poznatog i kao Niasa. Prostire se na tromeđi tri države - Mozambika, Tanzanije i Malavija. Treće je po veličini u Africi i nalazi se čak 700 metara u depresiji - ispod površine mora. Više od 1000 različitih vrsta ribe živi u ovom jezeru. Najpoznatija od njih je mbuna, riba iz grupe ciklida koja živi među stenama, pa je otud i dobila ime - mbuna  znači riba-stena. A poznata je po tome što hoće da jede hranu direktno iz ljudske ruke.