Home  // Odmor i relaksacija // Putovanja // Herceg Novi

 


 

Na dvadesetak kilometara od Herceg Novog nalazi se mesto zvano Bokeljska Venecija, karakteristično po velikom broju izvora i potočića i planinsko-morskom vazduhu. Romantičan krajolik, prepun mediteranskog rastinja, upotpunjen je i dobrom gastronomskom ponudom.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Herceg Novi

28.07.2011.

Herceg Novi je grad i letovalište u Crnoj Gori. Nalazi se u zalivu Boka kotorska, ispod planine Orjen i ima oko 13.000 stanovnika. Osnovan je 1382. godine kao utvrđenje bosanskog kralja Tvrtka I i od tada je promenio mnoge vlasti i vladare. Bio je pod Turcima, Špancima, Italijanima, Francuzima... 

 

Herceg Novi je veoma popularna turistička destinacija u Crnoj Gori. Počeci turizma datiraju sa kraja 19. veka gde se pominje kafana „Bella vista“ porodice Bačanović sa svojih 25 kreveta „za strance“ još 1872. godine. Danas, Herceg Novi i okolina imaju mnoštvo hotela, pansiona i privatnog smeštaja. Sam grad nije jedina destinacija za sunčanje i kupanje, već se u blizini nalaze mnoge plaže i izletišta dostupne brodićima i čamcima. 

 

Herceg Novi - Pauza Plus

 

Rose su tipična mediteranska varošica sa kućama koje su zbijene i poređane ispred pristaništa – rive. Samo mesto je okruženo bujnom mediteranskom vegetacijom, borovima, čempresima i maslinama. Tu se nalazi i peščana plaža "Malo Rose" nedaleko od luke, idealno mesto za one koji žele odmarati u miru i tišini. 
Igalo, mesto nadomak Herceg Novog, najpoznatije je po dugoj peščanoj plaži koja se nalazi ispred nekadašnje Titove vile „Galeb“. Igalo je i poznato lečilište koje u svom sastavu ima i banju sa lekovitim blatom i lekovitom vodom za piće.
• Ostrvo Lastavica je poznatije kao Mamula, a ime je dobilo po austrijskom generalu Lazaru Mamuli koji je podigao utvrđenje sredinom 19. veka. Ostrvo je nenaseljeno, obraslo je bujnom niskom vegetacijom i tokom letnjih meseci je popularno izletište.
„Plava špilja“ je jedna od najpoznatijih i najatraktivnijih pećina i nalazi se na 5,6 nautičkih milja od Herceg Novog i ispod litice visoke oko 30 metara. Ime je dobila po plavoj boji koja se dobija refleksijom sunčevih zraka o površinu vode u samoj pećini. Visina pećine je oko 9 metara, dok dubina vode iznosi od 3 do 5 metara. 
Žanjice je mala uvala okružena maslinjacima i bujnom vegetacijom i sa 300 metara dugom belom šljunkovitom plažom. Neposredno uz plažu nalazi se i crkva Sv Jovana sagrađena 1881. godine na ruševinama stare crkve.
 

Središte Herceg Novog je Stari Grad koga krase građevine nastale u raznim epohama istorije. Kanli kula, tvrđava Španiola i tvrđava Forte-mare su samo deo kulturne baštine ovog grada.

 
Festival Sunčane skale u Herceg Novom
 
Herceg Novi je mesto koje obiluje kulturnim manifestacijama i to ne samo u letnjem periodu. To je grad koji živi tokom čitave godine. „Praznik mimoze“ je festival koji se održava u februaru, a traje još od 1969. godine. To je manifestacija u slavu mimoze, koja tu uspeva u vreme kada je ostatak Evrope prekriven snegom. HAPS, odnosno Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti pružaju priliku kako profesionalnim tako i amaterskim pozorištima da se iskažu. Sunčane skale su muzički festival koji se održava u julu. U tri dana, koliko traje, u različitim festivalskim večerima takmiče se domaći i inostrani izvođači. Hercegnovski filmski festival se održava u prvoj polovini avgusta.
 

 

Da li ste nekada bili u Herceg Novom -->