Home  // Odmor i relaksacija // Putovanja // Gorsko srce

 


 

Kristalno gorsko srce verovatno neće biti jedino srce koje ste osvojili u životu, ali Trnovačko jezero će vaše srce sigurno osvojiti zauvek.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Gorsko srce

15.01.2012.

Visoke planine kriju, daleko od ljudskih puteva, mnoge lepote i čuda. Neke od njih u teško pristupačnim predelima, u udubljenjima oštrih strana čuvaju lednička jezera. Ove vodene površine, besprekorno čiste i mirne, ogledaju nebesko plavetnilo, oblake i zelenilo gora. Nije ni čudo što im je narod nadenuo ime gorske oči. Jedno od takvih dragulja je i Trnovačko jezero, ugneždeno podno vrhova Maglić i Volujak. Ono što nikog ne ostalvlja ravnodušnim jeste oblik ovog smaragdnog jezera. Nevidljiva ruka prirode iscrtala je srce u stenama.

 
Jezero gorsko srce
 
Ni jednom srcu nije lako prići, pa ni do ovog gorskog srca ne dolazi se jednostavno. Vijugavi put vodi kroz pravu prašumu. Divlja, nepokorena Perućica je strogo zaštićen rezervat u kome drveće umire prirodnom smrću. Pored stoletnih gorostasa bukve, jele, smrče, prolazi se sa strahopoštovanjem i divljenjem.
 
Na visini od 1600 metara put izbija iz magične prašume na planinski prevoj Prijevor. Tu se možete okrepiti izvorskom vodom i pripremiti za nastavak puta, jer svaki korak od sada mora biti pažljiv i strpljiv. Stene su okomite, staze kozje, a sipar klizav. Ako imate sreće, Maglić će vas zaodenuti maglom i zaštititi pogled od ambisa i vertikalnih litica što seku nebo.
 
Putevi srca su često nepredvidivi. Taman kad pomislite da vam ide lako i da sve možete, ispreči se neki uspon koji se ne da savladati. Bez daha se pitate da li vam je zaista u životu ovako nešto trebalo. Sumnja nagriza volju i izvlači snagu. Ipak, hrabrima i istrajnima sledi nagrada. Kada kročite na Trnovačko jezero izleteće vam uzdah i odneti sa sobom sav umor, muku i slabost. 
 
Ovo čarobno mesto pročistiće vam um od otrova i gorčine koje ste nakupili u svetu iz koga ste došli. Kući ćete se vratiti sasvim drugačiji. Bićete nalik jezeru - čisti, bistri i smireni.