Zen bašte

12.10.2011.

Japanske kamene bašte, često nazivane i zen bašte, su tipovi bašta napravljenih od stena i kamenja zajedno sa biljkama poreklom iz stenovitih područja. “Suvi pejzaž” bašte su nastale kao deo Zen budizma. Vekovima su japanski zen majstori kreirali bašte skladno uređenih stena i belog položenog šljunka, stvarajući tako mirno utočište za meditaciju. Za razliku od klasičnih bašta, u zen baštama nema vode. Voda (reke ili jezera) su predstavljeni pomoću peska ili šljunka. Obrada peska se vrši pomoću grabulja, pa se na taj način stvaraju “talasi”. Zen bašte se ne menjaju pod uticajem vremena zahvaljujući svojim osnovnim elementima.

 

Osnovni koncept zen bašte je postavka stena, kamenja, šljunka i peska po sopstvenoj želji, a sve u cilju smirivanja duha i odvajanja od svakodnevne napetosti i stresa.

 


Osnivačem zen bašta smatra se Muso Soseki (1275-1351), zen budistički monah, učitelj, kaligraf, pesnik i dizajner bašti. Najpoznatiji monah svog vremena za sobom je ostavio mnoge bašte. Poslednja na kojoj je radio i danas se nalazi u Kjotu u Japanu.  Mnoge su bile delom uništene tokom građanskog rata od 1467.-1477. godine. Neke od njih su sačuvane i danas su pod zaštitom UNESKO-a. Kamene bašte se u Japanu vekovima održavaju na isti način tako da i danas možete videti identičnu baštu kao i pre 200 ili više godina.

 

Izgled prvih bašta u Japanu je zavisio od bogatstva i statusa čoveka. Što je neko bio moćniji i bašta je bila veća. Međutim, svrha zen bašte jeste uklanjanje haosa iz uma i postizanje stanja unutrašnjeg mira. Stoga, bašta koja se obrađuje ne mora biti velika. Dovoljan je čak i jedan kvadratni metar.

 

Danas, postoje i veoma su popularne, zen bašte za kancelarije ili kuće. One su veličine lap-topa, u drvenoj su kutiji i imaju osnovne elemente kao i prave bašte - pesak, šljunak, kamenje i grabulje. Dovoljno je 15-ak minuta dnevno izdvojiti i posvetiti se grabuljanju i opuštanju. Unutrašnji mir i spokoj dolazi sa uređivanjem bašte, bez obzira da li grabuljama pravite kružne ili pravolinijske pokrete. Izgled vaše zen bašte zavisi isključivo od stanja vašeg duha u trenutku postavljanja elemenata. Svaki put može biti drugačija jer je svaki put drugačije i uređujete. Cilj je da oplemeni prostor, a vas da ispuni mirom i spokojem.