Danas postoji čitava grupa alata koji olakšavaju rad ovom tehnikom, tako da umetniku ostaje samo da se prepusti lepoti stvaranja.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Quilling

12.02.2012.

Quilling  je drevna umetnost uvijanja tanke trake papira oko igle, a onda oblikovanje tih kalemova u razne oblike. Iako se ne zna tačan podatak kada je nastala ova tehnika, neki misle da je počela odmah nakon nastanka papira u Kini, 105. godine p.n.e. Drugi izvori navode da je počela da se praktikuje u drevnom Egiptu. Jedno je sigurno - quilling je tehnika koja ima dugu istoriju.

 

quilling

 

Tokom renesanse, francuske i italijanske monahinje i monasi su koristili quilling da ukrase knjige i verske predmete. U radu je najčešće korišćena traka papira isečena od pozlaćene ivice knjiga. Ove pozlaćene papirne trake su zatim uvijane uz pomoć guščijeg pera, da stvore kalemast oblik.

 

U 18. veku, quilling je postao popularan u Evropi, a kasnije se proširio i na Ameriku. Ova vrsta umetnosti bila je veoma rasprostranjena među damama. Quilling se može naći na raznim umetničkim delima, ramovima, kutijama, nakitu i mnogim drugim predmetima. Takođe, može se naći u kombinaciji sa drugim tehnikama, kao što su vez i slikarstvo.

 

Danas je ova umetnost  rasprostranjena po celom svetu. Quilling je prisutan u galerijama širom Evrope i Amerike. Tehnika je doživela mnoge transformacije tokom vremena, koristeći nove materijale i stilove, tako da se danas koristi i u 3D izradi.