Home  // Odmor i relaksacija // Kreativne radionice // Dekupaž (Decoupage)

 


 

Uz potreban materijal, boje i osećaj za kompoziciju i vi možete postići prelep izgled decoupage kreacije.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Dekupaž (Decoupage)

07.01.2012.

Decoupage je umetnost ukrašavanja predmeta koja im daruje takvu lepotu da ćete uvek iznova želeti da kreirate nešto novo. 

 
Ukrašavanje ovom tehnikom prvi put se javlja u Kini u XII veku, gde se koristio šareni papir za ukrašavanje lampiona, kutija za poklon i dr.Kao umetnička forma prvi put se pominje krajem XV veka u Nemačkoj, gde se koristi za dekoraciju nameštaja. Vrhunac ove tehnike je u XVII veku u Veneciji. Decoupage je bio veoma moderan na dvoru kralja Luja XVI. Marija Antoaneta i njene dvorske dame su ga koristile za dekoraciju. Na žalost, njihovi radovi su kasnije uništeni, tokom Francuske revolucije.
 
 
U Engleskoj, decoupage je ušao u upotrebu u toku viktorijanskog doba, kada je bio dostupan veliki broj štampanih zbirki i listova za sečenje. Do sredine XIX veka je postao masivna pomama. Iz Engleske, decoupage je kao hobi dospeo i u Ameriku.
 
Danas je ova tehnika rasprostranjena u skoro svim zemljama. Za ukrašavanje uglavnom se koriste časopisi, stare knjige, salvete, papir za decoupage, dekorativni papir i dr. Zahvaljujući velikom izboru materijala u specijalizovanim prodavnicama, knjižarama i galerijama, moguće je ukrasiti bilo koju površinu, kao što je drvo, keramika, metal, tkanina, sveće i staklo. 
 
Potreban alat su oštre makaze i četkice. Vaš decoupage materijal može biti kupljen za više ili manje novca, ali bez obzira na ulaganja, ovaj hobi pružiće vam sate uživanja u radu.
 
Osnovne instrukcije
 
Željena slika na salveti (ili neki drugi štampani materijal) se iseče. Podloga, na koju će se lepiti, bi bilo dobro da bude svetle boje. Na željenu površinu, četkicom se  nanosi lepak za decoupage i na nju se stavi slika. Preko slike se može nežno naneti tanak sloj lepka. Kada se lepak osuši predmet se može lakirati. U zavisnosti od željenog efekta postoje razne vrste lakova za decoupage.