Home  // Odmor i relaksacija // Dokolica sa stilom // Izgubljeni simbol

 


 

"Moja vera sastoji se od dubokog poštovanja sile koja je izvan svega što mi možemo da pojmimo". Albert Ajnštajn je to izjavio i rekao da će jednog dana svi ljudi osećati to isto. Religija budućnosti biće kosmička religija. Ona će prevazići poimanje boga kao ličnosti, u njoj neće biti ni dogme ni nauke o bogu.

Izgubljeni simbol

16.09.2011.

Den Braun sa svojom trećom po redu knjigom sa glavim junakom profesorom Langdonom, oborio je sve svetske rekorde u prodaji romana. “Izgubljeni simbol” postao je najbrže prodavani roman u istoriji sa prodatih preko milion primeraka već prvog dana prodaje. Kod nas, na Beogradskom sajmu knjiga 2009. godine, takođe je bila najprodavanija knjiga. Na dan objavljivanja, 15. septembra 2009. godine, knjiga je postala i bestseler za elektronska izdanja.

 

 


Radnja romana počinje odlaskom profesora Roberta Langdona u Vašington, gde je pozvan da održi predavanje. Njegov dugogodišnji prijatelj i mentor Piter Solomon ga je pozvao i poručio mu da ponese mali zapečaćen paket koji mu je pre nekoliko godina poverio na čuvanje. Međutim, dolaskom u Kapitol Hil, gde je trebalo da održi predavanje, shvata da ga nije pozvao njegov prijatelj Piter, već neko ko je njega kidnapovao. Malak, otmičar, kontaktira Langdona i saopštava mu uslove pod kojima će njegov prijatelj ostati živ... Roman obiluje uzbudljivošću, a neizvesnost traje do poslednje strane. 
 
Kao i u ostalim romanima sa profesorom Langdonom, tu je negativan i opasan lik, zgrade koje kriju konspirativne zavere, ovoga puta Kapitol Hil, ali i najnovija nauka - noetika, koja  otvara nova vrata ka razumevanju moći ljudskog uma. U Braunovom stilu, pred vas se postavljaju pitanja: Možda istinu ne učimo, već istina biva prizvana, kao nešto što se već nalazi u nama? Moćna drevna mudrost zapisana je u vidu šifri, kroz simbole, mitove i alegorije. Ova šifrovana mudrost nalazi se svuda oko nas, u mitologiji, religiji, umetnosti, drevnim okultnim tekstovima, najznačajnijim građevinama današnjice i u nama samima. Da li čovek može da je dešifruje? Braunovo viđenje je da se približava trenutak transformacije svih ljudskih umova u njihov istinski potencijal. On je jedan od onih koji prenosi poruku da nadolazeća Apokalipsa nije kraj sveta, već kraj sveta kakvog ga mi poznajemo.  
 
Zanimljivo je da je glavni lik u romanu dobio ime po stvarnoj osobi. Naime, Den Braun je prezime junaku iz knjige dao po Džonu Langdonu, svom prijatelju i profesoru tipografije na univerzitetu u Filadelfiji. Džon je kreirao nekoliko ambigrama koji se pojavljuju u romanu “Anđeli i demoni”, inače prvom romanu sa junakom Robertom Langdonom.