Home  // Ishrana // Hrana kao lek // Šargarepa

 


 

Kako ima veoma malo kalorija možete je koristiti za grickanje između obroka, svežu ili kuvanu, da zavarate glad.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Šargarepa

04.02.2012.

Šargarepa je nezamenljivi sastojak jela tokom cele godine, u supi, u čorbi, u glavnom jelu, za ukrašavane predjela, u salati ili soku, pa čak i u kolačima. Šargarepu možete dodati i pri pravljenju džemova od različitog voća. Iako je najbolje koristiti je svežu ili sveže ceđen sok, šargarepa se može i kuvati i peći. Uz to, u 100g sveže šargarepe ima samo 42 kalorije.

 
Pretpostavlja se da potiče iz Evrope i prisutna je u ljudskoj ishrani oko 2000 godina. A šta mi danas znamo o njoj?
 
sargarepa
 
100 g sveže šargarepe sadrži:
 
9,3 g ugljenih hidrata
1,2 g proteina
1,1 g biljnih vlakana
0,3 g masnoće
464 mg fosfora
373 mg kalijuma
267 mg magnezijuma
38 mg kalcijuma
15 mg natrijuma
3,8 mg gvožđa
1,8 mg niacina
0,43 mg tiamina
0,25 mg riboflavina
100 I J vitamina A
 
Sok od šargarepe se preporučuje za čišćenje organizma od otrova nagomilanih usled obilnog konzumiranja loše hrane. Ovo je dragocen eliksir za citav organizam. Posebno čuva nerve od iscrpljenosti i zato se preporučuje svima koji svoj nervni sistem troše preko mere.
 
Kod anemije, šargarepa u rekordnom vremenu poboljšava krvnu sliku.
 
Sok od šargarepe sa pravim, prirodnim medom odličan je za podizanje tonusa i jačanje potencije. Ovaj eliksir se uvek pravi neposredno pred upotrebu.
 
Snižava povišen nivo „lošeg“ holesterola u krvi za 10 – 20%. Istovremeno nivo „dobrog“ holesterola se podiže u roku od samo nekoliko dana, sa samo dve pojedene šargarepe dnevno.
 
Smanjuje rizik od moždanog udara čak za 68% ako se jede redovno (pet puta nedeljno u raznim obrocima). Razlog za to je beta-karotin iz šargarepe koji deluje kao antioksidant, sprečavajući da holesterol postane toksičan i stvori naslage koje zatvaraju arterije i sprečavaju protok krvi. Kod moždanog udara od presudne važnosti je količina vitamina A i beta-karotina u krvi, koji ublažavaju razarajući tok izumiranja nervnih ćelija.
 
Igra važnu ulogu u prevenciji raka. Karotin, koga ima dosta u šargarepi, je antikancerogena materija. Kod osoba koje redovno jedu povrće bogato karotinom, leukociti su dva puta snažniji u borbi protiv malignih ćelija, virusa i bakterija.
 
Dobra je za dobar vid. Visoke doze beta-karotina smanjuju mogućnost nastajanja katarakte i degeneracije rožnjače.