Home  // Ishrana // Hrana kao lek // Kari

Kari

28.07.2011.

Da li ste znali da kari nije jedan začin. Kari je mešavina začina. U zapadnom svetu i kod nas, kari se prodaje gotov, u kesicama ili u teglicama. Mnogi su ga samo tako i probali.

 
Ali u Indiji, za kari kažu da je umetnost, veština, strpljenje i osećaj za meru. To je čaroban prah koji od svega može da napravi ukusno jelo. U Indiji se začini drže u specijalnoj drvenoj kutiji sa bezbroj pregrada. Bez nje ni jedna domaćica i ne prilazi šporetu, niti se upušta u kuvanje.
 
U tim pregradama se nađe i do 40 različitih začina. Od njih nastaju najrazličitije mešavine, među kojima je najvažnija - kari.
 
 
U kariju obavezno ima karanfilića, cimeta, đumbira, muskatnog oraščića, crnog bibera, čili paprike, semena korijandera, fenigrika (grčko seno), kima, semena slačice, turmerika (žuti koren) i kardamoma (biljka iz roda đumbira, posle šafrana najskuplji začin). Odnos sastojaka je stvar ukusa i mere onog ko ga pravi. Zrnasti začini se prethodno zagreju, jer tek tada ispuštaju pravi miris i daju pravu aromu. Zatim se melju i mešaju sa ostalim začinima.
 
Poznato je više od 200 vrsta karija (različitih mešavina), od najblažeg do najljućeg. Veoma je pikantan i koristi se kao dodatak raznim sosovima i prelivima. U Indiji je omiljen i koristi se za začinjavanje svih vrsta mesa i povrća. Kari u originalu znači sos ili umak, ali se reč koristi i za začin i za jela u kojima se koristi kari začin. Čuveni specijalitet, poznat i kod nas, je pile u Carry-u.
 
Najnovija istraživanja pokazuju da ishrana bogata karijem može da zaštiti mozak od starenja i da poboljšava kognitivne funkcije. Kari poseduje protivupalna svojstva i svojstva antioksidansa i dobar je u sprečavanju Alchajmerove bolesti. Čak i mala količina karija utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.