Home  // Ishrana // Hrana kao lek // Hrana kao zaštita od štetnih uticaja sunca

Hrana kao zaštita od štetnih uticaja sunca

15.08.2011.

Od štetnih uticaja suncevih zraka u toku leta, ne štite nas samo kreme za sunčanje nego i hrana. Pojedine namirnice su posebno bogate materijama koje hrane kožu i štite je iznutra. One sprečavaju nastanak bora, pa čak i raka kože. I ovde važi pravilo koje ste mnogo puta čuli: pijte dovoljno vode, jedite ribu, maslinovo ulje, voće i povrće i vaša ce koža ostati sveža i zdrava.

 
Nije ni čudo da se tkz. mediteranska ishrana sastoji upravo od ovih namirnica. Jedna australijska studija pokazala je da maslinovo ulje u kombinaciji sa voćem, povrćem i mahunarkama sprečava nastanak bora, dok izlaganje suncu doprinosi njihovom nastanku.
Iako direktno ne štiti od sunca, konzumiranje većih kolicina vode čuva od dehidracije, koja utiče na gubitak elasticnosti kože.
Istraživanja su pokazala da masnoće iz ribe štite od UVA i UVB zraka i zato jedite dva puta nedeljno ribu bogatu masnoćama, kao što su losos, skuša i sardele.
 
Namirnice bogate bakrom i vitaminom B6 pomažu u stvaranju melanina, pigmenta kože koji je štiti od sunca. On je zaslužan i za lepu, preplanulu boju kože. Dobri izvori bakra su školjke, žitarice, pasulj i sušeno voće.
 
Jabuke su dobar izvor flavonoida. Oni čine grupu antioksidanasa koji deluju protiv slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem UV zraka i utiču na nastanak raka kože. Izvori flavonoida su i zeleni čaj, crveno vino, crna čokolada, borovnice i suve šljive.
 
Sunčevi zraci mogu štetno uticati i na oči. Da biste ih očuvali jedite hranu bogatu luteinom, kao što su kelj i spanac, nekoliko puta nedeljno. Lutein štiti mrežnicu oka od uticaja UV zraka.
 
Šargarepa je bogata beta karotinom koji sprecava UV zrake da prodru u dublje slojeve kože. Jedno istraživanje je pokazalo da uzimanje 25 mg beta karotina (jedna do dve šargarepe) tokom 12 nedelja pre izlaganja suncu, stvara prirodnu zaštitu kože poput kreme zaštitnog faktora 2-4.