Home  // Ishrana // Hrana kao lek // Borovnica

Borovnica

04.10.2011.

Borovnica je po mnogo čemu specifična biljka. Pripada grupi jagodastog voća i veoma je značajna i korisna sa aspekta hranljivosti i lekovitih svojstava ploda. Vrlo malo je iskorišćena u odnosu na mogućnosti koje pruža. Nalazi se na čelu liste obojenog voća i povrća po sadržaju antioksidanasa, pa je razumljiva povećana potražnja za ovim voćem u svetu, poslednjih godina, naročito šumske borovnice.

 
 
Borovnica je mali grm, visine oko 30 cm. Raste u vlažnim i hladnim, uglavnom planinskim prostorima. Listovi su duguljasto-jajasti, dužine 2-3 cm. Cvetovi su u obliku zvončića, ružičasto-beli i obešeni. Plod je modroplava, okrugla, sočna bobica.
 
Cveta od maja do juna, a plodovi sazrevaju od jula do septembra. Bobice su dosta prijatnog, nakiselo-slatkog i malo oporog ukusa.
 
Lekovito delovanje: Lekoviti su zreli plodovi i lišće. Listovi se beru u proleće, sve dok biljka cveta, pre sazrevanja ploda. Suše se u tankim slojevima na senovitom i prozračnom mestu. Plodovi se beru u leto kad su sasvim zreli, a suše se na suncu.
 
Plod borovnice je veoma cenjeno i ukusno voće. Ima visok sadržaj šećera (prosečno 6,5 do 8% i više), ukupnih kiselina (1-3%), proteina (1,1%), celuloze (1,5 – 2%), pektina (1,8%), antocijanina, mineralnih soli, vitamina i dr. Energetska vrednost borovnice je svega 60 Kcal u 100g ploda.
 
Za lek se upotrebljava sveža i suva bobica, sok iz zrelih bobica i vino. Pravi se i marmelada i rakija od borovnica, ali su manje lekoviti. Najdelotvorniji je svež sok.
 
Suve bobice zaustavljaju proliv, naročito kod male dece. Takođe, zaustavljaju krvarenje hemeroida. Sok leči želudačni i crevni katar, pomaže kod smetnji u varenju i kod nedostatka apetita. Ublažava i upale sluznice usta i ždrela.
 
Iz zrelih plodova borovnice izdvaja se veoma lekovit ekstrakt od koga se izrađuju lekovi za jačanje očnog vida, jer povoljno deluje na očnu mrežnjaču. Ako vam je lek nedostupan, najbolje je piti čist, svež, neprevreo sok od borovnice. Može se napraviti i kompot od osušenih zrelih plodova u istu svrhu.
 
Listovi predstavljaju važan narodni lek protiv šećerne bolesti. Toliko je delotvoran da ga neki zovu biljni insulin. Listovi su delotvorni jedino ako ih uberemo pre nego što sazru bobice. Nakon toga listovi nemaju lekovita svojstva. Čaj od listova ne sme se piti bez nadzora stručnjaka. Listovi preliveni vrelom vodom ublažavaju upalu mokraćnog mehura i mokraćnih kanala.
 
Antocijanini iz ploda borovnice deluju kao izraziti antioksidansi u borbi protiv slobodnih radikala i sprečavanju nastanka raznih bolesti pa i kancera kod čoveka.