Home  // Ishrana // Hrana kao lek // Antioksidansi sprečavaju bolest i odlažu...

Antioksidansi sprečavaju bolest i odlažu starost

30.07.2011.

Od Hipokrata do današnjih dana zna se da ono što jedemo utiče na naše zdravlje. Ali utiče i na to kako starimo. Za naučnike, sve se promenilo kad su pre nekoliko decenija otkrili antioksidanse. Danas se u laboratorijama širom sveta užurbano ispituje uloga ishrane u sprečavanju bolesti, čak i onih najtežih, kao i u procesu zaustavljanja starenja. Ovoj temi posvećuju se mnogi kongresi i konferencije a najugledniji stručnjaci tragaju za novim dragocenim sastojcima hrane, koja više ne služi samo da napuni stomak.

 
Stručnjaci danas priznaju da su ishrana i disanje, kao dva najvažnija procesa, istovremeno i vrlo problematični. Štetne supstance iz hrane i vazduha proizvode slobodne radikale, opasne supstance koje kradu kiseonik od naših ćelija. Šteta je neuporedivo manja, preporučuju naučnici, kad se tanjir napuni antioksidansima. Oni tvrde da se promenama u ishrani i načinu života može sprečiti 70% moždanih udara i 80% srčanih bolesti.
 
Tako je otkrivena hrana naše mladosti ili bar ona koja ima najviše potencijala da nas zaštiti od štetnih uticaja sredine i pogubnih bolesti.
 
Pročitajte Specijal "Sve zvezde" i saznajte više o pojedinim namirnicama, naravno, ne baš svim, jer zvezda je bezbroj.