Home  // Ishrana // Dijete // Post - Običaj ili više od toga

Post - Običaj ili više od toga

11.08.2011.

Kad kažemo post uglavnom pomislimo na verske praznike u Srbiji kojima prethode višenedeljni postovi za čišćenje duše i tela, ali post podrazumeva i potpun prestanak konzumiranja bilo kakve hrane u određenom vremenskom periodu, uglavnom sa svrhom izlečenja težih bolesti. U oba slučaja organizmu se pruža prilika da se oslobodi od nakupljenih otrova, da povrati svoje regenerativne snage i da se ojača volja uzdizanjem duha i univerzalnih životnih vrednosti iznad fizičkog tela.

 
Nekada su posna i slavska jela kod nas  pratili obredni rituali, dok su oni danas svedeni na minimalnu meru, ili su pretrpeli značajne izmene pod uticajem drugih naroda i kultura. Poštovanje i negovanje starih običaja nikad nije bilo isto ni u svim krajevima naše zemlje, pa je logično da danas imamo mešavinu najrazličitijih kulinarskih kultura. Čini se da je sve dobro dok  ne zaboravimo da su običaji vezani za hranu samo odražavali želju za opstankom i blagostanjem, kojoj se ni danas ne može ništa zameriti. I u svakodnevnom životu, kratka molitva i zahvalnost za hranu pre obroka, bila je nekada deo ne samo naše tradicije već i većine naroda (videli ste bar u nekom vesternu). Sa gubitkom običaja kao da se izgubila i zahvalnost, a to je već loše za varenje.  
 
 
Izvesna mudrost, koja je danas i naučno dokazana, ogledala se u redosledu upražnjavanja posta u toku nedelje ili godine. Dva dana u nedelji, sredom i petkom, nije se jeo beli mrs (sir, kajmak i drugi mlečni proizvodi), niti meso. I najvažnije - nije se preterivalo sa hranom. To je značilo dva dana u nedelji umerene ishrane povrćem, voćem, žitaricama i ribom, uglavnom spremljenih samo na vodi. Značaj ovakve ishrane za zdravlje i vitkost danas je naučno dokazana, za one neverne Tome. Sastavni je deo nekih dijeta u kojima se ljudi uzdržavaju od hrane životinjskog porekla. Tradicionalno, značaj posta je najveći u očuvanju duha - u obuzdavanju negativnih misli, ne činjenju loših dela i u opraštanju sebi i bližnjima.
 
U toku godine veći postovi su se upražnjavali početkom proleća, leti kad su najveće vručine i pre pravoslavnih najvećih svetkovina, uz ispovedanje greha i pričešće. Na taj način organizam bi se očistio od telesnih i duhovnih toksina i odmorio od teške hrane i loših misli. Mi danas koristimo dijete za mršavljenje, po pravilu posle slavlja, kao pokušaj da okajemo svoje grehe i kao način da postanemo savršeni.