Home  // Fizičke aktivnosti // Rekreacija // Stoni tenis

 


 

U Ginisovoj knjizi rekorda zabeleženo je da su Džeki Belindžer i Liza Lomas 1993. godine za 60 sekundi uspeli da razmene lopticu čak 173 puta.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Stoni tenis

10.11.2011.

Stoni tenis je nastao u Engleskoj u 19.veku kao vid rekreacije za englesko plemstvo u danima kada je bilo loše vreme pa se tenis (koji je već uveliko bio popularan) nije mogao igrati. Stoni tenis je ujedno služio i kao večernja zabava, a u početku je bio privilegija plemstva. Do pojave prve celuloidne loptice koju je napravio Džejm Gib (James Gibb) 1901. godine, stoni tenis se igrao na stolovima za ručavanje, a za mrežicu su često korišćene i knjige. Razvojem opreme (loptice i reketa), igra je sve više dobijala na popularnosti. Zbog zvuka koji loptica proizvodi udaranjem o sto, igra je dobila i naziv “ping-pong”.

 
 
Prvi stonoteniski savez u svetu osnovan je u Engleskoj 1921. godine , a prvo svetsko prvenstvo u stonom tenisu održano je u Londonu 1926. godine, kada je osnovana i Međunarodna stonoteniska federacija (ITTF). U 50-im godinama 20. veka počeli su se proizvoditi reketi koji su ispod gume imali dodatni sloj sunđera. To je omogućilo veću rotaciju i veću brzinu loptice, a samim tim je i igra dobila na dinamičnosti. Stoni tenis je kao olimpijski sport uvršten tek na Olimpijskim igrama 1988. godine.

Nakon OI 2000. godine u Sidneju, ITTF menja pravila igre i prilagođava ih televizijskoj publici. Loptica je povećana u prečniku sa 38 na 40mm i samim tim je igra usporena, jer je bila previše brza da bi se pratila na “malim ekranima”. Takođe je sistem bodovanja izmenjen, pa se sada igra do dobijenih 11 poena za razliku od nekadašnjih 21.

U Srbiji, stoni tenis datira od 1928. godine kada je osnovan prvi savez (Jugoslovenski ping-pong savez). Iste godine, 15. i 16. aprila je održano i prvo državno prvenstvo. Naša zemlja imala je predstavnike na Svetskom prvenstvu održanom u Budimpešti 1929. godine.
 

Za rekreativno bavljenje stonim tenisom nije potrebno mnogo. Od opreme treba imati samo reket i lopticu. Stolova za ovu igru ima u svakom sportsko-rekreatvnom centru. Igra je vrlo dinamična, pa se redovnim upražnjavanjem dobija i održava kondicija.
 
Na zapadu, a sve više i kod nas, stoni tenis služi i kao vid relaksacije od napornog dana na poslu. Mnoge kompanije svojim zaposlenima daju prostoriju u kojoj se nalazi sto i oprema za stoni tenis. Na taj način pomažu radnicima da se oslobode od stresa.