Home  // Fizičke aktivnosti // Rekreacija // Plivanje


Plivanje u slanim vodama je fizički lakše zbog veće gustine slane vode, pa je potrebno manje napora za savladavanje istih dužina.
Plivanje

16.08.2011.

Plivanje je aktivnost kretanja kroz vodu koja uključuje održavanje na površini i kretanje u željenom smeru. Plivanje je veoma česta rekreativna aktivnost ali je ujedno i takmičarski sport. Takođe je olimpijska disciplina ustanovljena još na prvim modernim Letnjim OI 1896. godine u Atini. 

 
U plivanju postoje četiri osnovna stila: kraul , leđni, prsni stil i leptir ili delfin. 
• Kraul (crowl) je najbrži stil plivanja. Plivač je u položaju licem na dole paralelno sa površinom vode, a plivanje se izvodi naizmeničnim zamasima leve i desne ruke. Istovremeno, naizmeničnim udarcima nogama, kretanje se ubrzava.
• Leđni stil plivanja izvodi se takođe naizmeničnim zamasima ruku, s tim da je položaj tela obnut u odnosu na kraul – lice je na gore , leđa su na površini vode.
• Prsni stil podseća na plivanje žabe, a ujedno je i najsporiji stil. Glava je iznad vode, pokreti ruku idu prema napred uz ograničenje da laktovi budu ispod površine vode. Nogama se odupire kroz vodu.
• Leptir ili delfin stil se smatra najzahtevnijim stilom, ali možda i najlepšim. Pokreti ruku se izvode sinhronizovano u zamasima gde gornji deo tela ulazi pod vodu prilikom zamaha.
 
 
Plivanje kao sportska disciplina je izuzetno zastupljeno. Svetska prvenstva održavaju se svake druge godine sa preko 2000 učesnika. Na poslednjem održanom prvenstvu u Šangaju u Kini od 16. do 31.jula 2011. Srbija je imala 6 muških i 2 ženska predstavnika, kao i vaterpolo reprezentaciju, koja je osvojila srebrnu medalju.
 
Plivati se može gotovo svuda. Na rekama, jezerima, morima, okeanima ali i u bazenima, otvorenim i zatvorenim.
 
Od opreme za plivanje nije potrebno ništa više do kupaćeg kostima. Međutim, za veće uživanje, mogu se koristiti naočare, štipaljka za nos, čepići za uši, kape za plivanje... Neki delovi opreme su i neophodni za profesionalno bavljenje plivanjem. U vaterpolu je kapa obavezna, u sinhronom plivanju gotovo neizbežno pomagalo je štipaljka za nos.
 
 
Sinhrono plivanje je danas pretežno ženski sport, a od 1984. godine je redovna olimpijska disciplina. Umetničko plivanje ima 3 takmičarske discipline: figure, tehničke i slobodne sastave. Figure se rade individulano, dok se sastavi rade u nekoliko kategorija – solo, duet, tim i kombinacija.