Home  // Fizičke aktivnosti // Rekreacija // Biciklizam

 


 

Nedovoljno je poznato da su naš poznati operski pevač Oliver Njego i glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Predrag Miletić, na biciklima prešli put od Beograda do Hilandara. Putovanje je trajalo 25 dana i o njemu možete saznati u knjizi koju je Predrag Miletić napisao „Biciklom do Hilandara“.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 Biciklizam

28.07.2011.

Biciklizam je veoma popularan sport, ali i vid rekreacije. Bicikl je u mnogim zemljama vrlo korisno prevozno sredstvo, koje mnogi posmatraju upravo na taj način. Izuzetno je efikasan vid prevoza, naročito na kraćim relacijama. 

 
Bicikl se smatra jednim od najboljih i najkorisnijih izuma u istoriji. Nastao je u Evropi u 19. veku. Osnovni koncept bicikla, oblik i konfiguracija, nije se mnogo menjao. Međutim, mnogi detalji su poboljšani, naročito od pojave savremenih materijala i projektovanja pomoću računara.
 
 
Prva biciklistička trka održana je 31. maja 1868. godine u Parizu na stazi dugoj 1200 metara. Danas je biciklizam standardni olimpijski sport u nekoliko disciplina, a prvi put se pojavio na Letnjim OI u Atini još 1896. godine.
 
Kao vid rekreacije, biciklizam se može upražnjavati kako u naseljenim mestima, tako i van grada. Boravak na vazduhu i fizička aktivnost doprinose očuvanju zdravlja, a vreme provedeno u vožnji bicikla ne iziskuje uvek previše napora.
 
U nekim zemljama, bicikle se koriste i u vojne svrhe. Švajcarska je do pre nekoliko godina imala u upotrebi vojni bicikl sa oznakom MO-5, kasnije MO-93, koji je u upotrebi bio još od 1905. godine. Finska i Šri Lanka i danas imaju borbene jedinice na biciklama.
 
Bicikle se u mnogim zemljama koriste i za dostavljanje pošte, hrane, u kurirskim službama, kao policijsko prevozno sredstvo...
 
Nedavno je nekoliko evropskih gradova, kao i Montreal u Kanadi, usvojilo ideju poznatu kao „bicikl za razmenu“. Ova inicijativa je dopuna sistema javnog prevoza i nudi alternativu motorizovanom saobraćaju kako bi se smanjile gužve, ali i zagađenje. Gradovi nude određen broj bicikala na zajedničko korišćenje, ohrabrujući time posebno one koji ne poseduju svoj bicikl. Program je vrlo popularan u Parizu, čije stanice za razmenu nude po 20.000 bicikala. Prvi u svetu po broju bicikala u programu je kineski grad Hangdžou, koji nudi preko 60.000 bicikala na stanicama za razmenu, koje se nalaze jedna od druge na svakih stotinak metara. 
 
U Evropi, posebno u Holandiji i delovima Nemačke i Danske, prevoz biciklom je vrlo uobičajen. U Holandiji, sve železničke stanice su opremljene parkiralištima za bicikle, a veće stanice imaju i servise i prodavnice bicikli. Zbog relativno jeftine izrade i dostupnosti, bicikl je danas najrasprostranjenije prevozno sredstvo u svetu. Pretpostavlja se da postoji preko milijardu bicikala, što je dvostruko više nego što ima automobila.