Home  // Fizičke aktivnosti // Body & Mind // Razvoj pilates metode

Razvoj pilates metode

28.07.2011.

Džozef Pilates je Nemac grčkog porekla rođen 1880. godine u Dizeldorfu. Rođen sa nerazvijenim grudnim košem i astmom, Pilates je proveo život u silnoj želji da poboljša svoje zdravstveno stanje i osnaži telo. Vremenom je prevazišao sve slabosti i čak stekao zavidnu veštinu u skijanju, ronjenju, gimnastici, jogi i boksu. U njegovim mlađim danima, često su ga koristili kao model za plakate fitnesa. Zadržao je vrhunsku fizičku formu i u svojim sedamdesetim godinama. Umro je u osamdesetosmoj godini života.

 
Prilikom njegovog putovanja kroz Englesku, pre I svetskog rata, radio je kao bokser i izvođač cirkuskih tački. Za vreme I svetskog rata on je, sa ostalim nemačkim nacionalistima i ratnim zarobljenicima, interniran na Ostrvo ljudi (Isle of Man). 1918. godine, istražujući načine rehabilitacije žrtava pandemije gripa, koji su bili vezani za krevet, on je osmislio seriju pokreta i vežbi koje su mogle da se praktikuju i uz ograničenja bolničkog okruženja. Od ovog patenta kasnije se razvio kadilak – jedna od važnijih sprava koju koristi metoda pilates.
 
Vrativši se u Nemačku ubrzo po završetku rata, on je počeo da trenira profesionalne boksere i policajce. Zatim je emigrirao u Sjedinjene američke države gde je, zajedno sa svojom ženom Klarom, otvorio studio za treninge, u Njujorku na Osmoj aveniji, 1926. i počeo sa treninzima i rehabilitacionim vežbama za profesionalne plesača. Njegove vežbe pohađali su i George Balanchine, majstor baleta, kao i diva modernog plesa Martha Graham.
 
U početku, Pilates je razvio serije vežbi koje se izvode na podlozi, jačaju stomačne mišiće i utiču na bolju kontrolu tela. Zatim je osmislio različite vrste opreme pomoću koje je unapredio rezultate svojih vežbi. Razvio je dvadesetak čudnih naprava, od kojih neke izgledaju kao srednjevekovne sprave za mučenje. Konstruisane su od drveta i metalnih cevi, sa kombinacijom koturova, kaiševa, kutija i opruga.
 
 
"Cadillac" konstruisan od Džozefa Pilatesa
 
Razvio je sistem vežbi koji ravnomerno razvija telo, koriguje loše držanje, vraća fizičku snagu i snaži duh. Umesto mnogobrojnih ponavljanja istih vežbi, Pilates je više voleo manji broj izvođenja, ali veoma preciznih pokreta, koji zahtevaju kontrolu i formu.Tokom decenija, razvio je preko 500 vežbi, koje je u početku nazivao kontrologijom (Contrology), što upućuje na način na koji ovaj metod ohrabruje ljude da koriste svoj um da bi "kontrolisali" svoje mišiće. Daleko ispred svog vremena, on je sagledao fitnes u potpunosti, naglašavajući važnost rada na telu kao celini.
 
Pilates je napisao više studija i dve knjige o svome Pilates metodu:
• "Povratak u život pomoću kontrologije" (Return to Life through Contrology) i
• "Vaše zdravlje: Korektivni sistem vežbanja koji unosi revoluciju u celo polje fizičkog obrazovanja" (Your Health: A Corrective System of Exercising That Revolutionizes the Entire Field of Physical Education).
 
U pilates studiju na Osmoj aveniji u Njujorku stasala je prva generacija instruktora: Romana Kyranowska, Kathy Grant, Ron Fletcher, Eve Gentry, Carola Trier, Mary Bowen i Bruce King. Ovi protagonisti pilatesa uskoro su razgranali mrežu škola širom SADa, menjajući metodu u skladu sa ličnim saznanjima i razmišljanjima, a ponekad i u zavisnosti od potreba klijenata. U sledećih pedesetak godina, kroz metodu pilates prošle su generacije instruktora i ona je pretrpela mnoge transformacije.
 
Danas, pilates je jedna od najpopularnijih fitnes metoda u Americi. Svaka druga holivudska zvezda posvetila se upravo ovom načinu vežbanja, a časovi se organizuju u gotovo svakoj teretani širom Amerike. Pilates je veoma popularan i u Evropi. Treniraju ga i mnogi profesionalni sportisti – od plesača do atletičara.
 
Zanimljivost vezana za ime
 
Ne tako davne 1992 godine, fizioterapeut iz Njujorka, Šon Galager registrovao je ime pilates studio i usluge podučavanja vežbama. Nedugo potom poveo je niz pravnih sporova protiv instruktora, tužeći svakoga ko je koristio ime „pilates“, tvrdeći da on jedini ima pravo korišćenja tog zaštićenog imena. Mnogi instruktori i vlasnici studija rešavali su ovaj problem van suda, tj. plaćali su Galageru naknadu za korišćenje imena pilates. Drugi su jednostavno promenili ime u „Cor Fitness“, The Method“, ili „PhysicalMind“.
 
1996. godine Galager je tužio kompaniju Balanced Body, najvećeg svetskog proizvođača pilates opreme i naleteo na vlasnika firme Kena Edelmana, koji je smatrao besmislenim da dugogodišnji instruktori pilatesa ne mogu više da koriste to ime. Krenuo je u protivnapad. Posle četiri godine parničenja i suđenja koje je trajalo jedanaest dana, sud je presudio da je „pilates“ naziv metode vežbi koje ne može da poseduje Galager, niti bilo ko drugi.