Home  // Fizičke aktivnosti // Body & Mind // Pilates ukratko

Pilates ukratko

08.08.2011.

Pilates kombinuje vežbe istočnjačke i zapadnjačke kulture. Naglasak stavlja na preciznost pokreta koji su usklađeni sa disanjem, ali i jačanje trbušnih i leđnih mišića. Pilates se vežba celim telom a osnovna načela na kojima se vežbanje zasniva su: koncentracija, preciznost i pravilno i usklađeno disanje.

 
Pilates sadrži elemente joge, plesa i gimnastike ali i mnogo originalnih pokreta. Sadrži preko 500 vežbi koje se rade na podlozi ili uz pomoć neke opreme.
 
Ovaj program koncentriše se na unutrašnje mišiće – držače, koji su važni za održavanje tela u ravnoteži a od suštinskog su značaja za podržavanje normalnog stanja kičmenog stuba. Pilates vežbe podučavaju o svesnosti disanja i poravnanju kičme i jačaju unutrašnje mišiće trupa, što je od velikog značaja za ublažavanje i preventivu bolova u leđima.
 
Pilates sistem vežbi fokusiran je na povećanje fleksibilnosti i snage, bez bildovanja mišića. Ovaj oblik vežbanja odličan je za one koji žele postići elastičnost, kvalitetno držanje i dug, vretenast oblik mišića, bez preteranog znojenja.
 
Pilates nisu samo vežbe. To je serija kontrolisanih pokreta koji angažuju i telo i um, koji se rade pod nazorom stručnog trenera i, što je vrlo bitno, uglavnom ih ne prate zdravstveni rizici kao sto su povrede i preopterećenja.
 
Torzo, odnosno mišići stomaka, ramena i abdomena, u centru su pilatesa, a mišići ruku i nogu se rade kao dopunske vežbe. Pilates je idealan ako zelite da postignete ravan stomak.
 
Disanje je kod pilates vežbi važno zato što pomaže produženim kontrakcijama mišića, a samim tim i njihovom boljem oblikovanju i snazi.
 
 
Da biste imali najviše koristi od pilatesa ovu veštinu treba postepeno usvajati, kako ne biste nespremni uskočili u neku komplikovanu vežbu i povredili se. Pogotovu ako ste početnik ne treba da se upuštate u vežbe naprednijeg nivoa, sve dok ne steknete dovoljno iskustva sa osnovnim pokretima, povećate snagu mišića i elastičnost tela. Najbolje je da se držite redosleda koji je ustanovio sam Džozef Pilates: počinje se sa osnovnom (pripremnom) serijom pilates vežbi na podlozi, zatim se prelazi na seriju početnih vežbi, seriju vežbi srednjeg nivoa i tek na kraju na seriju vežbi naprednog nivoa.
 
Postoje posebne serije pilates vežbi za trudnice i žene koje su se tek porodile, za starije osobe, za one koji imaju bolove u leđima ili imaju ukočena ramena, npr. od celodnevnog sedenja za računarom. Tu su i odlične vežbe za rehabilitaciju posle povrede leđa, kolena, kuka, ramena. Takođe, važno je napomenuti da, ako se već nalazite u stanju koje zahteva medicinsku zaštitu, pre otpočinjanja sa Pilates vežbama trebalo bi da se posavetujete sa svojim lekarom.
 
Pilates se prema telu odnosi kao prema celini, ispravljajući njegove asimetrije i hronične slabosti, čime se utiče na sprečavanje ponovnog povređivanja, a telo se vraća u ravnotežu.
 
I da zaključimo: ako želite da poboljšate osećaj ravnoteže, stanje vaše kičme, da zategnete mišiće i povećate svest o svom telu i njegovoj fleksibilnosti, pilates vežbe su prave za vas.