Home  // Fizičke aktivnosti // Body & Mind // Osnovni pojmovi o jogi

Osnovni pojmovi o jogi

28.07.2011.

Danas, desetine miliona ljudi širom sveta manje ili više redovno upražnjava neku vrstu joge. Joga je nastala pre 5.000 godina u Indiji i najstarije je učenje na svetu o sveukupnom boljitku čoveka.  

 
U Evropu i Ameriku je dospela tek pre oko 100 godina. Moderna pomama za jogom počela je šezdesetih godina prošlog veka u vreme nagle popularnosti transcendentalne meditacije – jedne vrste joge, koja je privukla hiljade onih koji su težili smanjenju stresa i smislenijem životu, pre svega zahvaljujući Bitlsima. U narednim godinama joga je polako ali sigurno nalazila put do onih kojima je stalo do sopstvenog zdravlja i usklađivanja tela i uma.
 
 
Reč joga potiče iz drevnog jezika sanskrit i znači jedinstvo ili integracija. Joga traga za jedinstvom na različitim nivoima među kojima je najvažnije sjedinjenje tela sa umom i razuma sa osećanjima. Na taj način pomaže vam da mnogo bolje razumete i prihvatite sebe i da budete zadovoljni sobom. Joga, takođe, utiče na produbljivanje vaše svesti o pripadanju većoj celini i u tom smislu poboljšava vaše kontakte i komunikaciju sa drugima. 
 
U tradiciji joge postoji nekoliko glavnih grana koje se i same dalje granaju i sve zajedno predstavljaju jogu kao veoma razgranato drvo. Zbog toga često dolazi do zabune šta je zapravo joga. Ona je svakako veoma složeno učenje poteklo iz duhovne tradicije Indije koje obuhvata fizičke vežbe, tehnike za ublažavanje stresa, vežbe disanja, meditaciju.
 
Joga je sve prihvaćenija i u medicinskim krugovima za smanjenje stresa i kao fizička terapija, naročito za kičmu i kolena. Ali pravi pobornici joge ističu da je ona više od sistema zdravstvene nege u cilju prevencije ili oporavka. Oni jogu sagledavaju iz šire perspektive, koja uzima u obzir ogroman uticaj uma, vaših psiholoških stavova, na fizičko zdravlje, što i savremena medicina ponovo otkriva.
 
Na vama je da odlučite da li ćete se jogom baviti kao metodom za održavanje fizičke i mentalne kondicije, kao terapijom ili će ona biti za vas sveobudvatan stil života. Ono što je zajedničko svim pristupuma jogi su svesna prisutnost, opuštanje kao svesno smanjivanje napetosti i svesno disanje.
 
Za jogu zdravlje je celovitost. Biti zdrav znači ne samo imati zdravo telo i zdrav razum, već i biti srećan, suštinski se vezati sa društvenim i fizičkim okruženjem. Joga teži isveljenju a ne lečenju. Naime, teži da otkrije i otkloni uzroke bolesti, a ne samo simptome. Kako ovi uzroci najčešće leže u umu, ukorenjeni u načinu našeg života, joga uči pre svega samorazumevanju. Uči nas da je izvor sreće ili zadovoljstva u nama samima.