Home  // Fizičke aktivnosti // Avanturizam // Snowboard

 


 

U našim krajevima postoji dosta mesta na kojima možete uživati u snoubordingu. Počevši od najpoznatijih zimovališta – Kopaonika, Zlatibora i Tare, preko Sjenice i Golije, pa čak do Rudnika ili Rtnja.

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Snowboard

12.02.2012.

Počeci snoubordinga vezuju se za 60-e godine prošlog veka, sa prvim ručno pravljenim daskama koje su entuzijastima omogućavale novu vrstu zimske zabave. Danas je ovaj sport na neki način postao planetarni hit. Procenjuje se da je 2004. godine u ovom zimskom sportu učestvovalo čak 6.6 miliona ljudi.

 

A šta je uopšte snoubord?

 

snowboard

 

Snoubord (snowboard , snow – sneg, board – daska), odnosno skijanje na dasci je vrsta zimskog sporta kojim se pomoću daske koja je vezana za noge spušta niz padine sa snegom. Podseća na skijanje, ali se najviše sličnosti može naći sa surfingom na vodi.

 

Potrebna vam je daska za snoubord, čizme i vezovi kojima osiguravate dasku za stopala. Tehnika spuštanja niz stazu se razilkuje od stila snouborda. Postoje tri osnovna stila:

Freeride (slobodna vožnja) je osnovi stil i ujedno i najčešće korišćen. Cilj je spustiti se niz planinu, bez obzira na sam teren i prepreke. Može sadržati i neke jednostavnije vazdušne trikove (skokove i okretanja). Preporučeno je podešavanje srednje krutosti da bi se lakše održala stabilnost u dubljem snegu ili pri većim brzinama.

Freestyle (slobodni stil) je napredniji stil u kome se koriste pravljene prepreke za izvođenje skokova i okreta. Prepreke mogu biti različitih oblika, veličina i težina. Namera slobodnog stila je da iskoristi ove prepreke za izvođenje što različitijih vazdušnih trikova. 

Freecarve je stil poznat i kao ’alpine snowboarding’. U mnogome podseća na klasično skijanje i slalom i gotovo da nema (ili uopšte nema) skokova.

 

Daska koja se koristi je dužine između 145 i 168cm, a širine 25cm. Postoje tri vrste koje i određuju tri različita stila snoubordinga.

 

• Freeride daske su pravljene za spustove niz planine gde je sneg dublji, pa je zato čvrsta i ima duži nos i širi rep.

• Freestyle daske su predviđene za snežne parkove, odnosno mesta na kojima se izvode skokovi i okreti. Daske su zbog toga savitljivije i mekše i kraće dužine su.

• Freecarve daske (alpine) imaju isto zaobljen vrh, ali je rep ravan. Predviđene su za veće brzine pa su zato krute, uže, relativno dugačke i imaju veću stabilnost.

 

snowboard

 

Čizme koje se koriste u snoubordingu mogu biti meke ili tvrde. One su vrlo bitan deo opreme, pa i h je potrebno birati vrlo pažljivo. Meke čizme se više koriste u freeride i freestyle stilovima, dok se tvrde pretežno koriste u freecarve stilu.

 

Postoje dve vrste vezova u snoubordingu. Prvi su ’strap’, odnosno na zakopčavanje i koriste se pomoću dve kopče po jednom vezu. Drugi su ’step-in’ pomoću kojih se čizme samo nataknu. Za ovu vrstu vezova čizme imaju rupice za koje se vezovi kače.

 

Stav u snoubordingu može biti ’regular’ ili ’goofy’. Regular stav je sa levom nogom kao prednjom i desnom kao zadnjom. Goofy stav je sa desnom kao prednjom i levom kao zadnjom nogom.

 

Najnoviji snowboard park u Srbiji otvoren je 2. februara 2012. godine u ski centru Kopaonik u organizaciji Skijališta Srbije. Park se nalazi na lokaciji između instalacija Krst i Malo jezero i dužine je 450 metara. Mogu ga koristiti i početnici, ali i napredni borderi. Opremljen je najsavremenijim elementima, kao i signalizacijom i opremom za bezbednost učesnika.

 

Da li ste se nekada oprobali u snoubordingu?  ->