Home  // Fizičke aktivnosti // Avanturizam // Padobranstvo


Da padobranstvo nije samo sport za mlade dokazao je i Frenk Mudi skočivši tandem skok 6.juna 2004. godine u Australiji. Izveo je skok u svojoj 101-oj godini života.
Padobranstvo

01.09.2011.

Padobranstvo je rekreativna aktivnost ali i sportska. U suštini, padobranstvo je izlazak iz aviona i povratak na zemlju uz pomoć padobrana. Prvi padobranski skok vezuje se za Andre-Žaka Garnerena. On je svoj prvi skok izveo 22.oktobra 1797. godine uz pomoć padobrana od svile skočivši iz balona iznad parka Monseu u Parizu. Vojska kasnije razvija padobranstvo kao vid spašavanja pilota, a potom i kao način dostave vojnika na bojno polje. Prva takmičenja datiraju još iz 30-tih godina 20. veka, a međunarodni sport postao je 1952. godine. Prvi skok na teritoriji Srbije izveo je francuski padobranac Bernaze u Beogradu 1925. godine.

 
 

Obuka civilnog padobranstva sastoji se od teorijske i praktične nastave. Prvi skok se izvodi nakon lekarskog pregleda i polaganja teorijskog dela. Teroijska obuka se sastoji od upoznavanja sa sportom, opremom koja se koristi za bezbedno izvođenje skoka i samom praktičnom pripremom pred prvi samostalan skok. Početnici svoje skokove izvode “na gurtnu” (prinudno dejstvo), odnosno prilikom iskakanja iz aviona, kupola padobrana se automatski otvara.

Kao i u svim sportovima i u padobranstvu postoje nivoi osposobljenosti i napredovanja. Nakon nekoliko izvedenih skokova i dobijanja odgovarajuće kategorije, padobranac počinje sa skokovima sa samostalnim otvaranjem padobrana. Mnogi svoje prve skokove izvode sa iskusnim instruktorima u takozvanim tandem skokovima. Na taj način mogu da se fokusiraju na tehniku skoka, dok je instruktor zadužen za eventualne probleme. Uprkos mišljenju da je padobranstvo opasno po život, smrtnost u ovome sportu je oko 1 na 100.000 skokova, odnosno 0,001%. Nošenje rezervnog padobrana je u većini zemalja obavezno, a postoje i uređaji koji automatski otvaraju rezervni padobran u slučaju opasnosti (neotvaranja glavnog padobrana).
 
U Srbiji, skakanje padobranom se može naučiti u padobranskim i aero klubovima od kojih su neki osnovani još 20-ih godina prošlog veka. Aero klub “Novi Sad” , AK “Naša krila” iz Paraćina, AK “Mihajlo Živić” iz Kruševca su među najstarijim klubovima kod nas.
 
 
Takmičenje u padobranstvu podrazumeva nekoliko različitih disciplina. 
  

• Najstarija disciplina je svakako “skok na cilj” u kojoj je potrebno da se takmičar prizemlji na određeni cilj. Skokovi se izvode sa 1000 metara visine, a uspešnim prizemljenjem se smatra ako je takmičar u krugu od 16cm od cilja, a sam cilj je u prečniku od 3cm.

Figure (style engl) je disciplina u kojoj takmičar treba da izvede unapred zadate figure pri slobodnom padu pre otvaranja padobrana. Skače se sa visine od 2000 metara, a potrebno je izvesti levi i desni zaokret od 360 stepeni i salto unazad.

Kenopi CRW (canopy relative work) je timsko takmičenje u kome učestvuje od dva pa čak i do 16 padobranaca. Potrebno je da takmičari prilikom skoka izvrše što više promena formacija u zavisnosti od broja skakača.

Slobodni stil (freestyle) izgleda kao balet u vazduhu. Skakač u slobodnom padu izvodi razne figure koje podsećaju na graciozan ples.